Nem enged a kétnyelvű táblákból a szentgyörgyi önkormányzat

Naná, bár nincs rajtuk trikolór meg címer. A helyi hatóságok szerint azonban erre nincs is szükség.
Hirdetés

Nem enged a kétnyelvű iskolanévtáblák ügyében a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Sztakics Éva alpolgármester elmondta: az új táblákat az önkormányzat rendelte, ezekről egyetlen kormányhatározat rendelkezik, és abban az áll, hogy kötelező módon az iskola nevét vagy számát, és esetleg a logóját kell feltüntetni, semmi egyebet. Az új táblákon is ennyi áll, elöl a román, utána a magyar felirat. Melléje terveznek egy ovális táblát a város nevével és a kormány által is jóváhagyott címerével.

„A napokban elkezdjük felszereltetni az új táblákat, a prefektusnak nem lehet kifogása ezek ellen, a törvény betartásával készültek, az engedélyeket is kiváltottunk. Az épületek a város vagy az egyházak tulajdonában vannak, az iskolaigazgatók csak ügykezelők, tehát annak sincs értelme, hogy őket fenyegetik perrel” – szögezte le az elöljáró.

Mint arról beszámoltunk, perrel fenyegeti a sepsiszentgyörgyi iskolaigazgatókat Marius Popică, Kovászna megye prefektusa, ha felszerelik a tanintézetekre a kétnyelvű feliratokat. A magyar feliratok elleni újabb támadást Rodica Pârvan szociáldemokrata párti városi tanácstag panaszlevele indította el. A Constantin Brâncuşi-szakközépiskola igazgatója írásban fordult a prefektúrához és a polgármesteri hivatalhoz, nehezményezve, hogy az önkormányzat kétnyelvű táblákat szereltet a tanintézetekre.

Popică válaszában leszögezte, az új táblákról hiányzik a Románia felirat, az ország címere és a román nemzeti színek, ezért felszólította az iskolaigazgatókat, ne tegyék ki a táblákat, így elkerülhetik a későbbi pereket.
 

Hirdetés