Megvan minden idők legfiatalabb Nobel-békedíjasa

Az indiai Kailas Satiarthi és a pakisztáni Malala Juszafzai a gyermekek és nők jogaiért folytatott küzdelmükért részesültek az elismerésben.
Hirdetés

A Norvég Nobel Bizottság péntek délben jelentette be a díjazottak neveit Oslóban. A két aktivista a gyermekek és fiatalok elnyomása elleni harcuknak köszönhetően részesülnek a díjban, illetve azért, mert felléptek a gyerekek oktatáshoz való joga mellett. A gyermekeknek iskolába kell járniuk és nem szabad kizsákmányolni őket – ezt üzeni a díjazottak munkássága.

A bizottság indoklása szerint Kailas Satiarthi a Gandhi-féle tradíció örököse, aki a békés tiltakozások és figyelemfelhívó akciók sorát szervezte a gyermekek kizsákmányolása ellen, valamint fontos nemzetkezi gyermekjogi egyezmények kidolgozásában vett részt.

Meghökkentően fiatal kora ellenére – mindössze 17 éves! –, Malala Juszafzai hosszú ideje küzd a nők oktatáshoz való joga mellett az iszlám Pakisztánban, nem egyszer veszedelmes körülmények között. A tálibok fejbelőtték, de túlélte. Hősies küzdelmének hála, a női jogok egyik legfontosabb szószólójává vált.

A Nobel-bizottság azt is kiemelte indoklásában, hogy idén egy hindu és egy muszlim megosztva kapta a díjat, és ennek az az üzenete, hogy közösen kell küzdeni a szélsőségek ellen.

Hirdetés

A Nobel-békedíjra esélyesek között volt idén többek közt Ferenc pápa és Edward Snowden is.

 

Hirdetés