EMNP: „pofozkodás” helyett tárgyalni kellene

Miért tekinti Kelemen Hunor „pofozkodásnak” a magyar–magyar vitát? – kérdezi az EMNP választmányi elnöke nyílt levelében.
Hirdetés

Az erdélyi magyar–magyar nyilvános vitára, párbeszédre igenis szükség van, az álláspontokat össze kell hangolni, hogy az erős magyar közösség „kifelé csengő együttes hangja” is erős legyen – hangsúlyozza Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének címzett nyílt levelében Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt választmányi elnöke.

Kelemen Hunor miért tekinti „pofozkodásnak” a magyar–magyar vitát, ahogy korábban többször is fogalmazott? – kérdezi Zakariás. Ez a vita vajon nem inkább „az érvek ütköztetése, megbeszélése, aminek a végén talán egyetlen megerősített állásponttal távozhatnak mindannyian és ezáltal nyugodtabban fókuszálhatna a ténylegesen legfontosabb »tárgyalópartner«, a többségi nemzet felé?” – olvasható a levélben.

Zakariás Zoltán szerint Kelemen téved, amikor azt állítja, hogy

nincs vitája a magyar közösséggel.

„Nem tud Ön arról, hogy 10 éve létezik egy székelyföldi autonómia statútum, amely két alkalommal megjárta a román parlamentet és amelyre 110.000 magyar ember kinyilvánította támogatását? Nem tud Ön arról, hogy majd 60.000 magyar ember 2012-ben nem Önökre szavazott a parlamenti választások alkalmával?”

Kelemen Hunor nem a megfelelő logikai sorrendben indította el a Székelyföld autonómiatervezetének közvitáját, mivel azt előbb a magyar közösségen belül kellett volna lefolytatni, és csak ezt követően tárgyalni a román társadalommal – állapítja meg Zakariás.

Hirdetés

Szerinte Kelemennek és az RMDSZ-nek

„hitelességi problémája van”

a magyar és a román közösség felé egyaránt. „Ezzel a problémás hitelességgel egy újabb – rossz emlékeket ébresztő, a hajdani neptuni megegyezéshez hasonló gyanús körülmények között induló – román–magyar »tárgyalópartner« legalább kétes a pozitív kimenetele. És ez már egész magyar közösségünket érinti” – áll a nyílt levélben.

(fotó: neppart.eu)

Hirdetés