Băsescu: ha a Lukoil zsarolni akar, olajra léphet!

Megcibálná az orosz medve farkát a román államfő.
Hirdetés

Románia nem tűri el, hogy a Lukoil fenyegetőzéssel próbáljon leállítani egy bűnügyi vizsgálatot: ha az orosz cég Romániában akar maradni, akkor be kell tartania a román törvényeket – jelentette ki csütörtökön Traian Băsescu államfő.

Az elnök Vlagyimir Nyekraszovnak, a Lukoil-csoport alelnökének a bejelentésére reagált, aki a kilátásba helyezte, hogy bezárják a ploiești-i Petrotel-Lukoil kőolaj-finomítót, miután a román ügyészség zárolta annak nyersanyag- és árukészletét. Az orosz csoport romániai vállalatának vezetőjét 230 millió eurós kárt okozó pénzmosással és adócsalással gyanúsítják.

Băsescu leszögezte: Románia jogállam, törvényei mindenkire érvényesek, és itt nem működik az igazságszolgáltatásban a „putyini típusú” nyomásgyakorlás.
Ilyesmit Putyin otthon megtehet, de nem egy európai uniós országban. Nekünk is úgy kell viselkednünk, ahogy az oroszoknak, hogy ők is megértsék” – jelentette ki indulatosan.

Az elnök szerint a kormánynak fel kell készülnie, hogy „átvegye” a Lukoil ploiești-i üzemét, ha az orosz tulajdonos a finomító bezárásáról döntene.
Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök, a jobboldali államfő politikai ellenfele kijelentette: a kormány mindent megtesz az ország energetikai biztonsága érdekében, de a 28 uniós tagállam közül „Magyarország az egyetlen, amely államosításba kezdett”.
Ponta úgy vélekedett: az elnök „felindultságában” tett kijelentéseivel egyáltalán nem segíti Romániát. Mint mondta, a nemzetbiztonság és energetikai biztonság komoly dolgok, az ezzel kapcsolatos döntéseket a kormány megfontoltan, alapos elemzések nyomán, és nem „dühében” hozza meg.

Hirdetés

Csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomásra panaszkodott. A kieső adóbevételek és a munkahelyek miatti nyilvános aggodalmával Victor Ponta nyomást gyakorol az ügyészekre, és ez az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértéseként értelmezhető  – vélekedett a bírák és ügyészek szakmai testülete.

A Lukoil alelnöke jelezte: a cég pénteken dönt arról, bezárja-e ploiești-i finomítóját. Végül a Prahova megyei környezetvédelmi hatóság pénteken reggel jelezte: a Lukoil azt közölte, hogy újra beindítja a termelést az üzemben.
 

Hirdetés