Patrick Modiano az irodalmi Nobel-díjas

A francia író az elmúlt egy napban előretört a fogadóirodák listáin is.
Hirdetés

Megvan tehát az idei év Nobel-díjas írója: romániai idő szerint 14 órakor Peter Englund, a Svéd Királyi Akadémia titkára a sajtó képviselői előtt jelentette be Patrick Modiano nevét (a díjazott nevének kihirdetését élőben lehetett követni a Főtéren).
Mivel hírverseny van, gyorsan legjobb barátunkhoz, a Wikipédiához fordultunk, és a következő információkat találtuk róla:

Modiano 1945-ben született a franciaországi Boulogne-Billancourt-ban. Marie Modiano anglofon énekesnő apja. Holland, illetve olaszországi zsidó szülők gyermekeként született. A Thônes-i Szent József kollégiumban, majd a párizsi VI. Henrik gimnáziumban tanult és itt tette le az érettségi vizsgát. Nem szándékozott továbbtanulni, csak az irodalom érdekelte. Ennek megfelelően 1967-től kizárólag az irodalomnak él hivatásos regényíróként. 1968-ban jelent meg első regénye, a La Place de l’Étoile.

Eleinte Modiano figyelme két fő témára irányult: az egyik az önazonosság keresése, a káosz megértésének lehetetlensége és a társadalom változásai. A másik fő témája a német megszállásra vonatkozik. Ez utóbbit, ha jól értettük, a bírálóbizottság ki is emelte indoklásában.

Kapott már néhány rangos kitüntetést, köztük a Goncourt-díjat is, de a Nobel-díjnál rangosabbat vélhetőleg már nem fog.

Hirdetés

Magyarul is megjelent művei: Sötét boltok utcája (Magvető, 1980); Augusztusi vasárnapok (Elek és Társa Kiadó, 1996); Dora Bruder (Vince Kiadó, 2006);  A Kis Bizsu (Tarandus Kiadó, 2014). Hogy kihez kerülnek majd a további magyar kiadás jogai, nem tudni még, de előre gratulálunk a szerencsés kiadónak.

És természetesen magának Patrick Modianónak. Tus!
 

Hirdetés