Magyaroztak a Petrolul-drukkerek, a csapatuk szívott

Aki ki akar bennünket küldeni az országból, az fizet. Ennyi.
Hirdetés

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága 70 ezer lejes pénzbírságot szabott ki a ploiești-i Petrolul klubra szerdán, amiért a csapat szurkolói – egy héttel a román-magyar EB-selejtező mérkőzés előtt – magyarellenes idegengyűlölő rigmusokat skandáltak egy bajnoki meccsen.

Az incidens a múlt hétvégi bajnoki forduló ploiesti-i Petrolul – medgyesi Gaz Metan mérkőzésen történt. A bírság mellett a FRF elrendelte, hogy a következő otthoni mérkőzésen két szektort lezárjanak a közönség elől a Petrolul stadionjában.
Szerdán a fegyelmi bizottság a bukaresti Rapidot 22 ezer lejre bírságolta egyik szurkolójának rasszista megnyilvánulása miatt, a Steauat pedig 45 ezer lejre amiért a szurkolók tiltott pirotechnikai eszközöket használtak.

A román szövetség vezetői több ízben aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy

a szombati román-magyar válogatott mérkőzésen is magyarellenes bekiabálások lehetnek.

Răzvan Burleanu, a FRF elnöke felhívást intézett a meccsre készülő román szurkolókhoz, viselkedjenek sportszerűen, mert „senki sem szeretné, hogy a román válogatott közönség nélkül játssza soron következő otthoni mérkőzéseit“.

Victor Pițurcă szövetségi kapitány hétfői sajtóértekezletén elmondta, bízik abban, hogy a Románia és Magyarország közötti nagy rivalizálás ellenére a pályán a játékosok sportszerűek lesznek, és a lelátókon is ugyanilyen hangulat uralkodik majd. Ugyanakkor hozzátette,

tart a román szurkolók viselkedésétől, ami miatt Románia eltiltást kaphat.

Hirdetés

Egy zárkapus mérkőzés jelentős anyagi veszteséget is jelentene a román szövetségnek. Az Adevărul című hírportál a jegyárakból kiszámolta, hogy az 55 ezer férőhelyes bukaresti Nemzeti Arénában csaknem egymillió euró értékben értékesítettek belépőjegyeket a szombati teltházas román-magyar meccsre.

A tavaly szeptemberben rendezett román-magyar vb-selejtező (3-0) után a FIFA 90 ezer svájci frankos bírságot szabott ki az etikai kódex 65. cikkelyének megsértése miatt a román szövetségre. A találkozó megfigyelője jelentésében azt írta, a román szurkolók „idegengyűlölő” rigmusokat skandáltak a meccs alatt, továbbá kitért arra is, hogy a drukkerek között incidensek voltak. A hazai közönség többször skandálta, hogy „kifelé a magyarokkal az országból”.
 

Hirdetés