Cărtărescunak még a jókívánság sem kell Pontától

Mindenki nyugodjon le, nem a román író kapta a legrangosabb irodalmi kitüntetést, viszont volt egy érdekes csörtéje a román miniszterelnökkel Nobel-ügyben.
Hirdetés

Victor Ponta Facebook-oldalán a következő bejegyzés jelent meg szerda este, tehát egy nappal az irodalmi Nobel-díj kiosztása előtt (a díjat, mint azóta tudjuk, Patrick Modiano francia író kapta): „Sok sikert kívánok Mircea Cărtărescunak holnap, amikor kihirdetik az irodalmi Nobel-díj nyertesét! Romániának nagy esélye van arra, hogy egy újabb díjazottnak örvendhessen!” (A román miniszterelnök itt vélhetően a kémiai Nobel-díj idei díjazottjára, az Aradról elszármazott német Stefan W. Hellre utal.)

Cărtărescu viszont a köszönet helyett csattanós választ adott a kormányfőnek. Iulian Tănase egyik, a miniszterelnöki bátorításról szóló Facebook-bejegyzéséhez fűzött hozzászólásában röviden és velősen így fogalmaz: „Ami engem illet, undorral utasítom vissza Ponta úr jókívánságait.”

A Nobel-díjra felterjesztett román író reakciója nem annyira meglepő: a szociáldemokrata miniszterelnök és közte meglévő ellenszenv nem új keletű. Ponta egy korábbi blogbejegyzésében (amely a sokatmondó A nagy menetelés és a „nemzetiszocialista társadalom” címet viseli) Cărtărescut és Mircea Mihăieșt gyakorlatilag lenácizta és „a Führer értelmiségijeinek” nevezte – a Führer alatt itt természetesen Traian Băsescu államelnök értendő. 
 

Kép forrása: Mircea Cărtărescu Facebook-oldala

Hirdetés