Nyugi: recesszióban vagyunk

A rossz hír: technikai recesszióban vagyunk: A jó hír: ja, az nincs.
Hirdetés

A korább közölténél kisebb mértékben csökkent a román bruttó hazai termék (GDP) a negyedéves bontás szerint az országos statisztikai intézet felülvizsgált adatai alapján, de a szervezet megerősítette, hogy a román gazdaság technikai recesszióba került.

A statisztikai intézet szerdai közlése szerint a második negyedévben a GDP 0,9 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest. Korábban az intézet 1 százalékos GDP-zsugorodást közölt. Az első negyedévi eredményt is enyhén módosította, az első három hónapban a GDP 0,1 százalékkal csökkent a korábban közölt 0,2 százalékhoz képest a tavalyi utolsó negyedévi eredményhez képest. A GDP így két egymást követő negyedévben csökkent, ezért van technikai recesszióban a román gazdaság.

Az idei második negyedévben ugyanakkor a GDP éves szinten 1,2 százalékkal nőtt a kiigazítatlan érték szerint, míg kiigazítva 1,5 százalék volt a bővülés a tavalyi második negyedévhez képest.

Az első féléves adatok nem változtak, így a GDP 2,4 százalékkal nőtt a tavalyi első hat hónaphoz képest a kiigazítatlan érték szerint, a kiigazított érték szerint a növekedés 2,6 százalék volt.

A statisztikai intézet szerdán közölte a 2012-es gazdasági növekedés végleges adatát is, amelyet enyhén felfelé módosított. Így a gazdaság 2012-ben az előző évhez viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt a korábban közölt 0,2 százalékkal szemben.

Hirdetés

A statisztikai intézet az uniós elvárások szerint 2007-ig visszamenőleg újraszámolta a román gazdaság teljesítményét. Az adatok megerősítik, hogy 2008-ig a gazdaság erőteljesen növekedett – 2007-ben 6,9 százalékkal, 2008-ban 8,5 százalékkal – majd 2009-ben a nemzetközi gazdasági válság hatására 7,1 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

2010-ben 0,8 százalékkal csökkent, majd 2011-ben a megszorító intézkedések hatására elkezdődött a növekedés. Abban az évben 1,1 százalékkal teljesített jobban a román gazdaság 2010-hez képest, 2012-ben 0,6 százalékkal nőtt. Tavaly 3,5 százalékkal bővült a GDP, az idén a román kormány 2,5 százalékos növekedéssel számol.
 

Hirdetés