Izsák Balázs: az RMDSZ elutasítja a párbeszédet

Kommentárokkal tarkított jegyzőkönyvet készített az SZNT elnöke az RMDSZ autonómiatervezetéről tartott bukaresti beszélgetésről.
Hirdetés

Egy héttel ezelőtt Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke meglehetősen éles hangú állásfoglalásban reagált az RMDSZ autonómiatervezetéről korábban tartott bukaresti megbeszélésre. Ott ugyanis több román értelmiségi felvetette, hogy a nem liberális demokráciát hirdető Orbán Viktor támogatása inkább teher az RMDSZ számára, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pedig az SZNT szerint

nem védte meg a magyar kormányt.

Erre az RMDSZ válaszközleményében úgy fogalmazott: „Izsák Balázs árnyékra vetődött”, amikor újságcikkek alapján fogalmazta meg véleményét, és „valótlanságokat tartalmazó nyilatkozattal próbálja manipulálni az erdélyi magyar közvéleményt”.

Izsák Balázs azonban nem hagyta annyiban és – mint blogján írja – „figyelmesen végighallgatva az RMDSZ honlapján közzétett, több mint kétórás beszélgetést, megállapítható, hogy a Székely Nemzeti Tanács közleményébe foglaltak maradéktalanul helytállóak”.

Az SZNT elnöke egy jegyzőkönyvszerű kivonatot készített a beszélgetésből, amelyeket kommentárokkal látott el. Mint írja, azért kénytelen ebben a szokatlan formában megtenni a megjegyzéseit, mivel

az RMDSZ elutasítja a párbeszéd megszokott kereteit.

A teljes jegyzőkönyv a kommentárokkal Izsák Balázs blogján olvasható, itt egy részlet:

Kelemen Hunor:
56. perc – Nem ért egyet a liberális demokrácia végével, õ a liberális demokráciában hisz. Nem hisz Moszkva jó szándékában és más a véleménye a Moszkvával való viszonyról, mint a budapesti kollégáknak. De ez az õ dolguk, nem a mienk. Nem tartozik magyarázattal senkinek Orbán Viktor helyett.

Kommentár:
Érthetetlen ez az elhatárolódási igyekezet a magyar kormánytól. Ez nem az erdélyi magyarok álláspontja. Ugyanakkor nyíltan szembemegy az egységes magyar nemzet koncepciójával, élesen elhatárolja az erdélyi magyarokat a magyarországi magyaroktól. Ami az ő dolguk ugyebár az nem a mienk.

Hirdetés