Magyar konzulátus nyílt Mehedinţi megyében

A tiszteletbeli konzulátust Szörényváron avatták fel. Ott lehet, Marosvásárhelyen nem.
Hirdetés

Magyar tiszteletbeli konzulátust avattak fel kedden a Mehedinţi megyei Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin). A képviseletet az évtizedek óta a Duna-parti városban élő Molnár Endre vállalkozó vezeti.

„Igyekszünk az egész országban biztosítani a konzuli érdekvédelmet. Megnyílt a (Bulgária és Románia közötti) Vidin-Calafat Duna-híd és nagyon megnőtt az átmenő kereskedelmi forgalom, illetve a turizmus is a Vaskapu környékén, a régi Bánságnak ezen a déli részén, Herkulesfürdő és Mehádia környékén” – magyarázta Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet,

mi indokolja a szörényvári képviselet megnyitását.

Molnár Endre köztiszteletnek örvendő, jó kapcsolatokkal rendelkező, a helyi és országos politikában is jártas vállalkozó, a Tropical szálloda tulajdonosa – mutatta be a tiszteletbeli konzult a nagykövet. Hozzátette: az olténiai (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea) megyék tartoznak az új konzuli területhez, amelyek távol esnek a hagyományos magyar misszióktól.

A tiszteletbeli konzul nem tagja a magyar diplomáciai testületnek, munkájáért nem kap fizetést, de kinevezéséhez ugyanúgy szükséges a román fél hozzájárulása, mint a rendes konzulok esetében – mondta a bukaresti magyar nagykövet. Magyarországnak Jászvásáron, és Konstancán van még tiszteletbeli konzuli irodája Romániában.

A temesvári képviselet jelenleg nem működik,

mert még nem nevezték ki a közelmúltban elhunyt Pánczél Zoltán tiszteletbeli konzul utódját.

Hirdetés

Az MTI érdeklődésére, hogy van-e valamilyen fejlemény a Marosvásárhelyre tervezett, a csíkszeredai főkonzulátushoz tartozó konzuli iroda ügyében, amelynek a megnyitásához

a román fél nem járult hozzá,

Zákonyi Botond így felelt: remélik, hogy meg fog változni a román álláspont.

„Reméljük, hogy felismerik: a magyar diplomáciai jelenlét bővülése elősegíti a két ország közötti kapcsolatok élénkülését, mind gazdasági, mind kereskedelmi, turisztikai és kulturális területen, ami mind a két félnek fontos” – mutatott rá a bukaresti magyar nagykövet.

Hirdetés