Felkerülhetnek a mofetták Európa gyógyturisztikai térképére

Egy angolul és oroszul megjelenő, Európa-szerte ismertetett könyvbe már bekerültek. Dokumentumfilm is születhet.
Hirdetés

A székelyföldi mofettákat népszerűsíti egy angol ismeretterjesztő könyv. Sophie Benge angol írónő Gyógyforrások – fürdők es egészségmegőrzés a Balti tengertől a Fekete tengerig címmel írt könyvet az európai természetes gyógytényezőkről, ebben külön fejezetet szentelt a székely borvizeknek és mofettáknak.  Az angol és orosz nyelvű, A4-es formátumú könyvet – amely 12 közép- és kelet-európai ország természetes gyógymódjait ismerteti – október folyamán mutatják be Londonban. A kiadványt a bejelentések értelmében egész Európában népszerűsíteni fogják, a helyi idegenforgalmi szakemberek szerint pedig hatása lehet a hazai turizmusra, hiszen szavahihető forrásból szól az itteni helyekről.

Sophie Benge a Krónika megkeresésére elmondta, olyan helyszíneket keresett fel, ahol az egészségkultúra a természeti erőforrásokra alapoz. „Közép- és Kelet-Európában a természetes gyógymódoknak olyan gazdag hagyománya van, amely összhangban van a korszellemmel. Most az alternatív gyógymódokat egyre inkább előnyben részesítik a hagyományos, tüneti kezelésre alapozó orvoslással szemben, így a természetes gyógymódok a reneszánszukat élhetik, viszont a geopolitikai helyzet miatt ritkán jutnak túl a régió határain” – fejtette ki az írónő, aki könyvével valójában ezen próbál változtatni, az ismeretlenségből szeretné kiragadni ezeket a gyógymódokat.

Sophie Benge tavaly nyáron a csapatával, Alla Sokolova producerrel, Christian Banfield és Helen Abraha fotóssal több napot töltött Romániában. Akkor felmerült, hogy a tengerpartra is ellátogat, hogy az ott alkalmazott iszapkúrákról is írjon, ám végül úgy döntött, a mofetták annyira egyedülálló természeti adottságok, hogy ezek szentel nagyobb teret a könyvében.

„Az erdélyi gyógyturizmus legjobb és legvonzóbb részét jelentik a falusi mofetták, melyeket a helyi közösség összefogással épített és működtet. Ez már önmagában egy dicséretes elgondolás, a wellness lényege valójában ez kellene hogy legyen: összehozza az embereket, akik megélhetik az osztozás, a közös jólét és a közös felelősség érzését” – fogalmazta meg Sophie Benge.

Az írónő jelenleg brit tévétársaságokkal folytat tárgyalásokat, hogy könyve alapján dokumentumfilmeket készítsenek, ezáltal még inkább ismertté tenné a természetes gyógymódokat, a székelyföldi mofettákat.

Hirdetés

Kép: lapszemle.ro

Hirdetés