Kamu a kétnyelvűsítés Marosvásárhelyen

Összevissza beszélnek a marosvásárhelyi városvezetés illetékesei a kétnyelvű táblák ügyében.
Hirdetés

Egyáltalán nem tartják be, vagy csak részlegesen teljesítik a kétnyelvű táblák kihelyezésével kapcsolatos ígéreteiket a marosvásárhelyi önkormányzat illetékesei – írja a Krónika.

A lap a városháza több képviselőjét szembesítette korábbi nyilatkozataikkal, és kiderült, hogy

nem is emlékeznek akkori válaszaikra.

Gabriela Oşan, a városháza iskolákért felelős igazgatója az év elején azt mondta a Krónikának, hogy a marosvásárhelyi iskolák homlokzati feliratait legtöbb tíz napon vagy két héten belül kétnyelvűsítik, és befejezik a 2013 őszén elkezdett akciót. Csakhogy az ígéretből – amely a sportcsarnokok kétnyelvű táblájának kihelyezésére is kiterjedt – máig sem lett semmi, az időközben édesanyává lett Oşan helyettese, Horaţiu Lobonţ pedig azt mondta, nincs tisztában a táblacserék ügyével, de hamarosan utánanéz.

Ugyanez a helyzet a gyalogosoknak szánt, érintőgombbal ellátott jelzőlámpákkal is. Az új villanyrendőröket 2013 márciusában helyezték üzembe, de a gombok mellé elhelyezett információs tábla kizárólag román nyelvű, míg a szerkezet románul és angolul figyelmezteti a járókelőket arra, hogy még várniuk kell. Másfél évvel ezelőtt Aurel Trif városházi szóvivő a Krónika érdeklődésére ígéretet tett, hogy hamarosan kétnyelvűre cserélik az összes figyelmeztető táblát. A lap mostani megkeresésére azonban Trif meglepettnek mutatkozott.

„Mondtam én ilyesmit? Nem emlékszem” – mondta.

A Krónika megállapítja: ha beigazolódott volna Peti András alpolgármester idén augusztusban tett állítása, miszerint az önkormányzat naponta két-három utcában cseréli le a névtáblát, a folyamat már befejeződött volna.

Ehhez képest, Peti nyilatkozatával ellentétben, azóta egyetlen új, kétnyelvű utcanévtáblát sem helyeztek ki. Sőt időközben eltüntették a Kós Károly utca egyik feliratát. Ilyen körülmények között a városban még mindig csak a Dózsa György utat, a Kinizsi Pál utcát és a Mátyás király teret hirdeti új, kétnyelvű tábla. Még a Liszt Ferenc utcát sem sikerült újratáblázni, amelyről augusztus elején az RMDSZ vezetői azt állították, hogy a Franz Liszt elnevezés alá felkerült a zeneszerző és zongoraművész magyar neve.

Hirdetés

Peti András alpolgármester egyrészt a közbeszerzési eljárás bürokratikus bonyodalmaival magyarázta a Krónikának a munkálatok megtorpanását, másrészt úgy vélte,

kár lenne elsietni,

hisz a 2007-ben készült utcanévlistán több fordítási hiba is van.

Az alpolgármester úgy vélekedett, hogy előbb-utóbb csak elkezdődik a táblacsere. Eközben a város utcáiban a lakók kezdeményezésére kezdenek megjelenni a kétnyelvű utcanévtáblák.

Hirdetés