Háromszék magáénak érzi a brassói repteret

Most már csak meg kéne építeni.
Hirdetés

Felszállt az első repülőgép Brassóból. Ez azonban csak azt jelzi, hogy elkészült a kifutópálya, a nemzetközi repülőtér tényleges üzembe helyezésére még évekig várni kell – emlékeztet a Székely Hírmondó. Az eseményen tanácselnökök és miniszterek is részt vettek.
 

„Ez egy gazdaságosan működtethető reptér lesz, amely évi egymillió turistát fogad, és jelentős áruforgalmat bonyolít le” – nyilatkozta Aristotel Căncescu, a Brassó Megyei Tanács elnöke.
 

A reptér egyik legnagyobb nyertese a tőle 25 kilométerre található Sepsiszentgyörgy lenne.
 

„Lemértem, és egészen pontosan 34 perc alatt értem a polgármesteri hivataltól a vidombáki kifutópályáig, ez sokkal kevesebb, mint amennyi idő alatt Bukarest vagy Budapest központjából el lehet érni az ottani repterekre – mondta Antal Árpád megyeszékhelyi polgármester. – Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Szentgyörgyhöz közelebb kerül az egész világ, mind turisztikai szempontból, mind befektetések szempontjából is szinte felmérhetetlen az előny, amit a városnak hoz.”
 

A háromszéki vállalkozók szerint is hatalmas lépés lenne egy közeli repülőtér.
„Nagyon fontos az időbeli tényező, hogy mennyi idő alatt lehet eljuttatni vagy ide elhozni azokat az anyagokat, amik szükségesek egy gyártási folyamatban” – véli Bagoly Miklós, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (ASIMCOV) elnöke.
 

Hirdetés

A szakemberek szerint a 210 hektáron elterülő, a legnagyobb utasszállító gépek fogadására is alkalmas reptér mintegy 60 százalékban készült el. Az eddigi munkálatok 30 millió euróba kerültek, ezt a Brassó megyei önkormányzat finanszírozta. További 20 millió euróra lenne szükség a terminál megépítésére, egymillióba kerül az irányítótorony, és még 2-3 millió euró a kivilágítás.

 

Hirdetés