A bolíviai kormány bérelhette fel Rózsa-Floreséket és Tóásóékat

Lehet, hogy valójában „önmerénylet” céljából bérelték fel a nemzetközi kalandorbrigádot, amelynek egyik erdélyi tagja a mai napig börtönben ül.
Hirdetés

A bolíviai kormány bérelte fel Rózsa Flores Eduardót (képünkön), valamint társait – köztük két erdélyi magyart –, hogy „lefejezzék” a Santa Cruz-i – a terület függetlenedéséért küzdő – ellenzéket – ezt állítja Juan José Laguna, aki az egykori bolíviai főügyész biztonsági főnöke volt, mielőtt elmenekül Brazíliába. A vele készült interjú több bolíviai újság online kiadásában is megjelent csütörtökön.

A volt rendőr hadnagy szerint Jorge Santiesteban, a bolíviai rendőrség akkori parancsnoka volt az, aki személy szerint intézte, hogy Rózsa Flores Spanyolországból Bolíviába utazhasson. A magyar származású férfit azért bérelték fel, hogy segítségével “lefejezzék” a santa cruz-i ellenzéket, és így biztosítsák Rubén Costas, a helyi kormányzó pozícióját – mondta a bolíviai rendőr, aki Brazíliában azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy ideiglenes menedékjogot kapott.  
Laguna azt mondta, hogy a rendőrparancsnok találkozott Marcelo Soza egykori bolíviai főügyésszel is, akitől pénzt kért Rózsa Flores utazására, de azt a választ kapta, hogy erre nincs keret. A főügyész ezután az államkincstárhoz irányította a parancsnokot. Később Evo Morales államfő és helyettese, Álvaro García Linera személyesen követték nyomon az eseményeket – tette hozzá.
Az egykori biztonsági főnök szerint Sacha Llorenti, Bolívia jelenlegi ENSZ-nagykövete, aki akkoriban még miniszter volt, tisztában volt a részletekkel, és lépéseket is tett azért, hogy a magas rangú politikusok később ne keveredjenek bele az ügybe.
Laguna elmondta: azért menekült el Bolíviából, mert félt, hogy a kormány megöleti.
A volt rendőr állításának ellentmond Rózsa Flores korábban, még Budapesten adott interjúja, amikor is azt mondta : azért utazik Bolíviába, hogy szülővárosát, Santa Cruzt segítse a fegyveres ellenállásban.
2009. április 16-án bolíviai kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. Perük még mindig folyamatban van.

Hirdetés