Az oroszok ismét a gázcsaphoz nyúltak

Tizenhárom százalékkal csökkentette szerdán a Gazprom a Romániába szállított földgázmennyiséget.
Hirdetés

Az orosz társaság rövid időn belül harmadszor szállít a tervezettnél kevesebb földgázt Romániának, miután szeptember elején minden magyarázat nélkül öt, majd tíz százalékkal csökkentette a mennyiséget.

A román gazdasági minisztérium energiaügyi főosztályának közlése szerint aggodalomra nincs ok, mivel jelenleg az Oroszországból naponta importált földgázmennyiség nem haladja meg a 0,2 millió köbmétert, míg Románia mintegy 31 millió köbméter gázt termel ki naponta.

Az országos napi gázfogyasztás jelenleg mintegy 22 millió köbméter, a hazai kitermelésből pedig 9 millió köbméter gáz tározókba megy.

Răzvan Nicolescu energiaügyekért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: Románia nagyon kevés földgázt importál, így a Gazprom lépései gyakorlatilag nem befolyásolják az ország gázigényét. Elmondta, Románia eddig az energiaügyi hatóság (ANRE) által előírt 1,8 milliárd köbméter földgáznál jóval többet, mintegy 2,8 milliárd köbmétert raktározott el.

A miniszter egyébként kedden találkozott Oleg Marinov bukaresti orosz nagykövettel, aki elmondása szerint nem erősítette meg, hogy az orosz gáz mennyiségének csökkentése nem folytatódik.

Hirdetés