Visszakerült a Kemény családhoz a marosvécsi kastély

Hetven év után visszakerült Kemény János báró leszármazottaihoz a marosvécsi kastély. Itt alakult az Erdélyi Helikon.
Hirdetés

Kedden délelőtt vették át a marosvécsi kastély kulcsát a Kemény család jelenlévő tagjai. Noha az utóbbi hetekben új épületekbe költöztették a betegeket a kastélyban évtizedekig működő Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központból, az egészségügyi intézménynek mégsem sikerült teljesen kiköltöznie az átadás napjára.

Kedden délelőtt jelen volt Nagy Kemény Géza és Vécsi Nagy Zoltán (báró Kemény János unokái) és a család más tagjai, valamint Pokorny László, a rehabilitációs központ igazgatója.

Az örökösöknek nem nagyon tetszett, hogy az egészségügyi központnak még nem sikerült kiköltöznie a kastélyból, de később sikerült megállapodni, a felek pedig aláírták az átadási-átvételi jegyzőkönyvet, amelynek értelmében a Központ november 1-jéig haladékot kap a kiköltözésre.

A kulcsok átvétele után az örökösök pezsgőt bontottak, Vécsi Nagy Zoltán rangidősként köszönő szavakat mondott, s biztosította a jelenlévőket, hogy a visszakapott kastélyt a köz szolgálatába állítják, híven nagyapjuk szelleméhez. Azt is elmondta, hogy Kemény János irodalmár és mecénás szelleméhez méltó módon hasznosítják majd a kastélyt, és már vannak támogatóik egy kulturális központ kialakításához.

A kastély homlokzatára, a bejárat fölé kitűzték a Kemény család címerével díszített zászlót.

Hirdetés

Az 1228-ból származó marosvécsi várat II. Rákóczi György adományozta Kemény János hadvezérnek, a későbbi fejedelemnek 1663-ban öt faluval együtt. Jelenlegi formáját a 19. század végén nyerte el. Az 1930-as évektől báró Kemény János és felesége lakott a kastélyban, ahol az Erdélyi Helikon társaság is megalakult és rendszeresen találkozókat tartott. A második világháború végén a Kemény család elmenekülni kényszerült, a helybéliek pedig kifosztották a kastélyt. Az utóbbi hatvan évben fogyatékosok otthonává alakították.

 

Hirdetés