Nemzetállamban gondolkodik Ponta és Johannis is

Nemigen érdekli a kisebbségpolitika a két legesélyesebbnek mondott államfőjelöltet, sem az RMDSZ-szel együtt kormányzó Victor Ponta, sem a szász Klaus Johannis nem szentel ennek az ügynek teret választási programjában.
Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök után hétfő este Klaus Johannis, a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) társelnöke is nyilvánosságra hozta választási programját. A két legesélyesebb elnökjelölt egyike sem tér ki a Romániában él nemzeti kisebbségek helyzetére – hívja fel a figyelmet a Maszol.ro. A jelöltek még csak meg sem említik programjukban, hogy az országban nagy lélekszámú magyar és roma közösség él. Mindkettejüket foglalkoztatja ugyanakkor a határon túl élő románok helyzete.
Az RMDSZ-szel együtt kormányzó Victor Ponta választási programjának már a címével – A románok nagy egyesülése – is a többségi társadalom nemzeti érzelmeire kíván hatni. Vízióját jövő Romániájáról a jelölt az ország történelmének egyik szimbolikus pillanatára építi: négy év múlva lesz Erdély és Románia 1918-as egyesülésének századik évfordulója. Ponta elnöki mandátumának célja a „románok második nagy egyesülésének a megvalósítása”.
Miként a programjának címe is elárulja, Klaus Johannis a „jól végzett munka országává” tenné Romániát. Jelmondata vélhetően a Romániában fogalomnak számító német megbízhatóságra utal. Ám a szász származású jelöltnek is van gondja arra, hogy megemlítse: történelmi pillanatnak tekinti az 1918-es egyesülés száz éves évfordulóját.
 

Hirdetés