Albérletárak: nem mindegy, hol vagy egyetemista

Nemcsak az árak eltérőek a városok nagysága és az egyetemek sűrűsége miatt, hanem a tavalyi szinthez képest is van, ahol többet kell fizetni, máshol meg a piac viszonylagos pangása miatt szinten maradtak a bérleti díjszabások.
Hirdetés

Eltérő trendek jellemzőek a főbb erdélyi és partiumi egyetemi központok ingatlanpiacára, van, ahol fellendült a piac tavalyhoz képest, máshol viszont egyelőre a pangás jellemző – derül ki a Krónika összeállításából.
Kolozsváron például a tavalyhoz képest enyhén megélénkült az ingatlanpiac. Mint Bónis Endre, a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője emlékeztetett: az albérletek ára az ilyenkor ősszel szokásos módon megugrott, nagyon nehéz lakásokat keresni, sok tulajdonos bele is esik abba a csapdába, hogy piaci ár fölött adja bérbe a lakását, aztán később hoppon marad, amikor az olcsóbb lakást találó albérlők elköltöznek. Hozzáfűzte: egy négyszobás tömbházlakást 4-500 euróért adnak ki, egy 3 szobás 300-350 euróba kerül, a kétszobás lakrészek ára 200-300 euró között mozog.
Tíz-tizenöt százalékkal emelkedett a kiadó lakások ára Marosvásárhelyen is az egyetemi év kezdete előtt. Trella Tamás ingatlanközvetítő elmondta, egy jobban felszerelt lakásért nyilván több pénzt kérnek el a tulajdonosok, míg az olyan lakásokért, amelyek le vannak lakva, szőnyeg, bútor nincs bennük, rosszak az ablakok, s a fűtés sincs megoldva, kevesebbet tudnak elkérni. Éppen ezért az árak is változóak: egy kevésbé felszerelt garzont 100-120 euróért is lehet bérelni, míg egy ugyanolyan típusú, de felújított változatért 150-160 eurót is elkérnek. Hasonló a helyzet a kétszobás lakások esetében is: 150 euróért kínálják a legolcsóbbakat, de a nem átjárós szobákkal rendelkező, rendbe tett lakások ára 200 euró körül van, sőt akár 250 euróig is felmehet.
Csíkszeredában – ahol egyébként gyengébben indult a szezon, mint egy évvel ezelőtt – egy központi fekvésű, nem túl felszerelt kétszobás lakás havi 150 euróért bérelhető, de társasházba, két hálószobával, nappalival és saját udvarral már havi 200-250 euróért be lehet költözni.
Nagyváradra is a pangás jellemző egyelőre, tartják magukat az árak, az egy-két szobás tömbházlakásokért továbbra is átlagosan 100-150 eurót kérnek, a három-négy szobás apartmanok bérleti díja pedig a négyzetméterrel és a felszereltséggel összhangban emelkedik.
További részletek az alábbi linken.

Kép: citinews.ro
 

Hirdetés