Bünti a felelőtlen sofőr szülőknek

Tisztelt szülő! Eddig volt, ahogy volt. Mától viszont kösd be az autóban a gyermeked, mert ha nem...
Hirdetés

Módosult a KRESZ Romániában. Mégpedig jó irányba. Eddig nem büntették közvetlenül a gyermekeiket biztonsági öv nélkül furikáztató szülőket. Mától viszont változik a leányzó fekvése.

Vagyis: akinek három évesnél zsengébb korú gyereke van, köteles a babát egy erre a célra szolgáló gyerekszékbe ültetnie. 12 éves korig pedig kötelező a biztonsági öv használata, nyilván a hátsó ülésen. Kivételt képeznek azok az személygépkocsik, amelyek nem rendelkeznek hátsó biztonsági övekkel.

Eddig oké. Amúgy korábban sem díjazták az ilyen értelmű szülői felelőtlenséget, ám mostantól szigorúan és azonnal büntetik a kihágást.

A rajtakapott autóvezetőt egyrészt 4-5 bírságponttal „díjazzák”, ami 360-450 lejnek felel meg, tekintve, hogy egy bírságpont jelenleg 90 lejt ér. Helyben fizetés esetén az összeg a felére csökken. Másrészt nevezett kihágásért három büntetőpont is jár.

Na, hát így felelőtlenkedjenek, kedves szülők. A magunk részéről nem is értjük, ki az a nagyokos, aki nem köti be a gyerekét, ha családjával autózni indul. De hát valószínűleg sokan vannak. És sok balesetben szenvednek miattuk a gyerekek. Erről is szól ez az új szabály. Sőt, elsősorban erről.

Hirdetés