Új növényfajt fedezett fel Mátis Attila biológus

A Romániai Madártani Társaság (SOR) tagja Konstanca megyében azonosította a Romániában eddig ismeretlen fajt.
Hirdetés

Mátis Attila a Konstanca megyei természeti életterek felmérése közben, a Dumbrăveni-erdő Rezervátumban bukkant rá a vajvirágfélék családjába tartozó, Orobanche pubescens nevű növényre.

A parazita, azaz más növények mellett élősködő Orobanche pubescens nem tartalmaz a fotoszintézishez szükséges klorofillt, táplálékát a gazdanövény gyökereire csatlakozva „lopja”. Magjai kizárólag a gazdanövény közelében csíráznak ki.

Ezt a fajt eddig csak a mediterrán térségben (Görögországban, Egyiptomban, Líbiában, Szíriában) és a balkáni országokban (ex-jugoszláv államok, Bulgária) területén jelezték, Romániában soha nem látták.

„A faj Bulgáriában is él, a dobrudzsaihoz hasonló élettérben, nem invazív és nem betelepített. Elképzelhető, hogy eddig is élt Románia területén, de vélhetően nem figyeltek fel rá, mivel könnyű összetéveszteni más fajokkal” – mondta Mátis Attila. Hozzátette: nem hitte volna, hogy biológusi karrierje során lehetősége lesz ilyen felfedezésre, mivel mára meglehetősen kevés természeti felfedezni való maradt.

Hirdetés

A Mátis által felfedezett faj egy példánya a kolozsvári botanikus kertbe került.

 

Hirdetés