Emil Boc nem hagyja annyiban a kétnyelvű táblák ügyét

Fellebbezett pénteken a kolozsvári polgármesteri hivatal a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését elrendelő bírósági ítélet ellen.
Hirdetés

Másodfokon folytatódik a kolozsvári kétnyelvű – román és magyar – helységnévtáblák ügye, miután a városháza pénteken megtámadta a júliusi ítéletet.

Oana Buzatu városházi szóvivő megerősítette az MTI-nek hogy pénteken – a határidő utolsó napján –

benyújtották a fellebbezést,

amelynek a polgármesteri hivatal jogi osztálya által megfogalmazott indoklása, mint mondta, nem nyilvános.

Emil Boc polgármester csütörtökön azt mondta: októberben az önkormányzati testület napirendjére kerül a helységnév többnyelvű kiírásának kérdése. Ekkor vitatják meg ugyanis a város bejáratainál felállítandó látványos városkapuk kérdését. Hozzátette, 2015-re, amikor Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa lesz, olyan városkapukat akarnak felállítani, amelyek európai módon jelzik

a város multikulturális jellegét.

Boc korábban jelezte: ellenzi a kétnyelvű táblák elhelyezését.

Hirdetés

A Kolozs Megyei Törvényszék július közepén a Hollandiában bejegyzett Európai Magyar Emberjogi Alapítvány keresete alapján kötelezte alapfokú ítéletében a kolozsvári polgármesteri hivatalt a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére.

Landman Gábor, az Alapítvány elnöke a strasbourgi Kisebbségvédelmi Keretegyezményre hivatkozva indított peres eljárást, amit meg is nyert első fokon. Az önkormányzat a per során nem védekezett, de a tárgyalás lezajlása után levelet váltott az alapítvánnyal, kifogásolva a kezdeményezést.

Hirdetés