Megúszta a holokauszt-tagadás vádját Ponta

Nem minősül holokauszt-tagadásnak Băsescu államfői ténykedését a náci rezsimhez hasonlítani.
Hirdetés

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntése értelmében nem tagadta a holokausztot Victor Ponta miniszterelnök, amikor Traian Băsescu államelnök tevékenységét hasonlította a náci rezsimhez. 

Asztalos Csaba, a tanács elnöke az MTI-nek elmondta: a felmentő határozatánál azt vették figyelembe, hogy a nyilatkozat nem utal a zsidó közösségre, s nem a zsidó közösség panaszkodott diszkriminációra. „Megkerestük az Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézetet, illetve a zsidó hitközség vezetőit: mindkét részről úgy értékelték, hogy ezt nem lehet holokauszt-tagadásnak minősíteni” – számolt be a CNCD elnöke.
 
Az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban tartózkodó Ponta egy Facebook-bejegyzésben üdvözölte a CNCD határozatát, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy hasonlatával megbántotta mások érzékenységét.
 
Mint ismeretes ActiveWatch médiafigyelő szervezet jelentette fel „gondatlanságból elkövetett” holokauszttagadásért a miniszterelnököt. Szerintük Ponta kijelentése a nácizmus bűneit bagatellizálja, és ezzel sérti a holokauszt áldozatait. 
    
 

Hirdetés