Befutott a forradalmi maratonozó

Kolozsvárra érkezett Juhos Gábor, aki a forradalomtól az autonómiáig futott szinte 540 kilométert.
Hirdetés

Kolozsváron fejezte be csütörtök este a Via Revolutiae elnevezésű, közel 540 kilométeres emlékfutását Juhos Gábor hosszútávfutó.

A maratonfutó szeptember 14-én indult a temesvári forradalom első áldozatának tekintett Újvárossy Ernő sírjától, és Arad-Nagyvárad-Székelyhíd-Érmihályfalva-Szatmárnémeti-Szilágymenyő-Zilah útvonalon jutott el Kolozsvárra. Emlékfutása mind a 12 napján a maratoni 42 kilométeres távnál nagyobb távolságot tett meg. 
 
Juhos Gábor az 1989-es forradalom megannyi helyszínén emlékkoszorúkat helyezett el. Kolozsváron a sétatéri 1956-os emlékművet és az 1989-es forradalom főtéri emlékművét is megkoszorúzta. Emlékfutása végén kijelentette:

jobban érzi magát, mint valaha. 

A jelenlévő újságíróknak elmondta, a romániai forradalomban elesettek emlékére vállalta az erőpróbát, de minden erdélyi futásával az erdélyi autonómiatörekvéseket is képviselni kívánja. 
 
Naponta 5-6 órát szaladt, a leghosszabb egy nap alatt megtett táv 57 kilométer volt. Sokszor verte el az eső futás közben, de ez nem befolyásolta az eltervezett menetrendet. Köszönetet mondott mindenkinek, aki hosszabb-rövidebb szakaszon vele tartott. Kijelentette,

minden szaladó társ plusz erőt adott neki. 

A Kolozsvár főterén álló forradalmi emlékmű mellett Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke köszöntötte a hosszútávfutót. Elmondta, jó lenne, ha sokan követnék a példáját, és különböző polgári kezdeményezésekkel állnának elő. 
 
„Akkor leszünk sikeresek, hogyha mindannyian cselekvő módon részt vállalunk a közösség küzdelmeiben” – jelentette ki Izsák Balázs.

Hirdetés