A legfelső bíróság dönt Johannis összeférhetetlenségi ügyében

Még pár hétig izgulhat a német államfőjelölt, hogy hagyják-e részt venni a novemberi elnökválasztáson.
Hirdetés

A legfelső bíróságra került a Klaus Johannisnak, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltjének összeférhetetlenségi ügye: a bíróság csütörtökön szeptember 30-ára halasztotta az első tárgyalást.   

A Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) tavaly közzétett jelentése szerint a nagyszebeni polgármesteri tisztséget betöltő Johannis megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor két önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatótanácsában is tagságot vállalt. A polgármester azonban tagadja, hogy a helyi piacokat működtető vállalat vezetésében részt venne, a víz- és csatornaszolgáltató vállalat pedig szerinte több települést kiszolgáló közmű, amelyre nem vonatkozik az összeférhetetlenségi tiltás.
  
Az ANI jelentése ellen Johannis a gyulafehérvári táblabíróságon emelt panaszt, amely első fokon a polgármester javára döntött. Az ANI fellebbezése nyomán került a legfelső bíróságra az ügy.
 
Ha a bíróság a Feddhetetlenségi Ügynökségnek ad igazat, Johannis három évig nem tölthet be választott tisztséget, és – bár ő a jobboldal legesélyesebb államfőjelöltje – nem vehet részt a novemberi elnökválasztáson.
 
Johannis feddhetetlenségi ügye váratlanul került napirendre a legfelső bíróságon: az igazságszolgáltatás megszokott sebességére utalva az elnökjelölt augusztusban még úgy vélekedett, hogy a fellebbezési tárgyalásra még hónapokig vagy akár évekig várni kell.
 
Így is kétséges, hogy jogerős ítélet születhet a novemberi választás előtt. A keddre kitűzött tárgyaláson csak azt vizsgálja egy – az ügyeket „megszűrő” – bírói tanács, hogy perképesek-e a felek és formai szempontból megfelel-e a követelményeknek az ANI fellebbezése. Ha Johannist novemberben elnökké választják, mandátuma idejére mentelmi jogot kap, és az ellene zajló polgári peres eljárást várhatóan felfüggesztik.
Hirdetés