Rátenyerelne a politikum a román köztévére

A jelek szerint nem eléggé szervilis a kormánnyal szemben a bukaresti közszolgálati televízió. A vezérigazgató, Stelian Tănase szerint legalábbis kormányközeli illetékesek ezt dörgölik az orra alá.
Hirdetés

Politikai nyomásgyakorlásra panaszkodik Stelian Tănase, a román köztelevízió elnök-vezérigaztgatója, aki szerint az intézmény azért nem rendelkezik életképes stratégiával, mert „ki van szolgáltatva a politikusok kénye-kedvének”.
A Román Televízió (TVR) elnök-vezérigazgatóját szerdán a képviselőház kulturális bizottságában hallgatták meg, miután a nyilvánosság előtt politikai nyomásgyakorlással vádolta meg a kormányt, mindenekelőtt Victor Ponta miniszterelnök kabinetjének szóvivőjét. A parlamenti bizottság előtt fenntartotta korábbi állításait.
Stelian Tănase szerint a köztelevízió sürgősen belső szerkezeti átalakításra szorul, amit 2014-ben azért halasztottak el, mert választási év. Tănasét 2013 decemberében választották meg a köztelevízió élére. A liberálisok javasolták a tisztségre, akik akkor még kormányon voltak. Az idén februárban felbomlott a liberálisok és a szociáldemokraták alkotta, kormányzó Szociálliberális Unió (USL), Tănase szerint azóta politikai támogatás nélkül maradt reformterve.
Kifejtette, az elmúlt hetekben erősödött a politikai nyomásgyakorlás, amikor Corneliu Calotă kormányszóvivő – aki a televízió igazgatótanácsának is tagja volt – arra kérte Tănaset, vegye le műsorról két újságíró, Cornel Nistorescu és Sorin Avram adását. Tănase ezt megtagadta, de a nyilvánosságra hozta a nyomásgyakorlási kísérletet.
Victor Ponta miniszterelnök a botrány kitörése után jelentette be, hogy az ő kérésére Calotă lemondott a televízió igazgatótanácsából, és a kormányt egy másik személy fogja képviselni a köztelevízió vezető testületében. Ponta elhárította a nyomásgyakorlási szándékot, mint mondta, azért kérte Calotă lemondását, hogy ne vetüljön a gyanú árnyéka a kormányra.
A köztelevízió meglehetősen nehéz anyagi helyzetben van. Adósságai elérik a 800,6 millió lejt. Tavaly  619 embert bocsátottak el, s az alkalmazottak száma 2535-re  csökkent, de ez nem elegendő az intézmény pénzügyi helyzetének  stabilizálásához.
Tănase javaslatára májusban megkísérelték csökkenteni 20 százalékkal valamennyi alkalmazott bérét, de ez tüntetést váltott ki a dolgozók körében, és a parlamenti pártok sem értettek egyet ezzel a lépéssel, így elmaradt a megszorító intézkedés alkalmazása.

 

Hirdetés