Utcára vonulnak a szatmári színészek

Ezúttal nem valami jópofa performanszról van szó, hanem valóban tüntetnek, amiért máig nem kapták meg augusztusi béreiket. Akciójukat mindaddig folytatni kívánják, amíg meg nem érkezik számláikra jogos juttatásuk.
Hirdetés

Az utcán is tüntetnek keddtől a Szatmárnémeti Északi Színház munkatársai tiltakozásképpen amiatt, hogy nem kapták meg augusztusi bérüket. Amint arról beszámoltunk, a teátrum magyar és román társulata egy hete japánsztrájkot tart – fehér karszalagban játszanak, és a jegypénztár dolgozói is fehér karszalagban fogadják a bérletváltókat.
Az új tiltakozási forma bevezetését hétfőn jelentette be sajtótájékoztató keretében Adriana Boca, a színházi szakszervezet elnöke, valamint helyettese, Gaál Gyula. A két színművész kifejtette, semmi mást nem akarnak, mindössze annyit, amennyi törvény szerint jár nekik. Kilátásba helyezték, hogy az utcai demonstrációkat addig folytatják, amíg meg nem érkezik számlájukra a pénz.
Gaál Gyula rámutatott, az amúgy is igen alacsony bérrel rendelkező színházi alkalmazottak helyzete elkeserítő, főképp, hogy vannak közöttük családosok, akiknek gyereke a napokban kezdte az iskolát, emellett sokan vettek fel hitelt, melyek részleteit muszáj fizetniük, a legnehezebb helyzetben pedig azok vannak, ahol a férj és a feleség egyaránt színházi alkalmazott.
Adriana Boca arról is beszélt, hogy nem hajlandóak elfogadni Dorel Coica polgármester érveit, aki azt állítja, a teátrum nyáron leváltott vezérigazgatója, Sorin Oros a felelős a kialakult helyzetért, mivel ő költötte el az intézmény összes pénzét – beleértve a fizetésekre szánt összeget is. A szakszervezeti elnök kijelentette, bérüket az önkormányzatnak kell biztosítania, ezért nem érdeklik a magyarázatok.
 

Hirdetés