Nem jött össze a kormánybuktatás

Helyén maradt a Victor Ponta vezette PSD-RMDSZ-kormány: a parlamentben csúnyán elbukott az ellenzéki ACL bizalmatlansági indítványa. Pedig az RMDSZ által is ellenzett „vándortörvény” miatt nyújtotta be.
Hirdetés

Nem szavazta meg a parlament hétfőn a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) bizalmatlansági indítványát.

Az ACL azzal vádolta meg az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt, hogy a kormány több sürgősségi rendeletével választási csalást készített elő. Az ellenzéki tömörülés szerint a speciális választóköröket eltörlő, júniusban kiadott, illetve a polgármesterek pártváltása előtt utat nyitó augusztusi sürgősségi kormányrendelet veszélybe sodorja a jogállamiságot és megkérdőjelezi a novemberi elnökválasztás korrektségét.

Vasile Blaga, az ACL-ben részt vevő Demokrata-Liberális Párt elnöke azt állította: ezekkel a rendeletekkel a kormánypártok a jogállamiság elleni támadásukat folytatják, és veszélybe sodorták a demokráciát.

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről csak Victor Ponta pártelnök szólalt fel a bizalmatlansági indítvány vitájában és elutasította az ellenzéki vádakat. Azt mondta: képmutatás az ellenzék részéről a polgármesterek átigazolását bírálni, amikor az ACL pártjai maguk is haszonélvezői a „politikai migrációnak”. Hozzátette: kormánya távolról sem adott ki annyi sürgősségi rendeletet, mint a korábbi jobboldali kormányok.

A kormánypártok törvényhozói nem vettek részt a bizalmi voksoláson. Az indítvány 154 támogató voksot kapott, míg a kormány menesztéséhez a törvényhozók több mint felének szavazatára, vagyis 288 voksra lett volna szükség.

Hirdetés

Az ügy érdekessége, hogy a PSD-vel közösen kormányzó RMDSZ mindvégig ellenezte a migrációt lehetővé tevő rendeletet, múlt héten a képviselőházban többek között a szövetség honatyái sem szavazták meg annak törvényerőre emelését, így az első fokon elbukott. Ettől függetlenül hatályban marad. Mint ahogy az RMDSZ is a stabilan a helyén maradt kormányban.

 

Hirdetés