10 városban 13 premierrel szülinapozik a Fimtett

Csomó újdonsággal vár a mozikba idén a Filmtettfeszt. És még csak fizetni sem kell érte. 14. életévét tölti az erdélyi filmes magazin.
Hirdetés

Nyilvános az október 2. és 5. között 10 erdélyi városban zajló filmszemle programja – tudatja a filmtett.ro. Szinte minden műsorra tűzött nagyjátékfilm, dokumentum- és ifjúsági filmet erdélyi premierként vetít a Filmtettfeszt Magyar Filmnapok

A városonként két, három vagy négy napos program olyan nemzetközi fesztiválsikereket foglal magába, mint Pálfi György Szabadesése, a Szász Attila rendezte A berni követ, Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje, az Utóélet, a Szerbiában díjazott Free Entry és a CineFesten éppen a napokban bemutatott és díjazott, Reisz Gábor-féle VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan
 
A könnyed vígjáték műfaját képviseli a Megdönteni Hajnal Tímeát, és a „fajsúlyosabb” darabok között mutatkozik be Az erdő – általa először került a fesztivál programjába vajdasági rendező, Tolnai Szabolcs alkotása. De nem láthatta korábban az erdélyi moziközönség a Couch Surfot, Dyga Zsombor filmjét sem, és az Isteni műszak csupán a kolozsvári TIFF nézőihez jutott el mostanig.
 
A kilenc játékfilmhez két ifjúsági film társul szintén erdélyi premierként: Mátyássy Áron Berosált a rezesbanda című filmje egy vidéki városka fellázadt iskolásairól szól, az Aura című film pedig sci-fi egy maroknyi fiatalról, akik autójukkal elakadnak egy rejtélyes, sötét erdőben.
 
A dokumentumfilmek közt is több újdonság szerepel: Halász Glória Dr. Lala című filmje egy bohócdoktor megható portréja, Varga Ágota A tartótiszt című munkája döbbenetes és felkavaró vallomások sorozata, az Overdose – Vágta egy álomért (r. Ferenczi Gábor) pedig a legendás magyar versenyló és a vele kapcsolatban álló szereplők története.
 
Szintén premier, ám ezúttal a legkisebbeket szólítja meg: a 14. Filmtettfeszt hét városban vetíti a Bogyó és Babóca 3. – Játszótársakat, a népszerű rajzfilmsorozat harmadik évadját, amely augusztus végén került a magyarországi mozikba.
 
A filmek nagyrészét román, ritkább esetben angol felirattal vetítjük. A belépés minden helyszínen, a fesztivál összes vetítésére és kísérőprogramjára ingyenes. 
 
A 14. Filmtettfeszt idei filmválogatásai megtekinthetőek lesznek október 2. és 5. között Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon, Szebenben, Nagybányán, illetve idén először Kovásznán, Kézdivásárhelyen és Besztercén is.
 
A fesztivál teljes programja városokra és napokra bontva itt.
 
 

Hirdetés