Megtudtuk, Putyin hány óra alatt foglalná el Bukarestet

És inkább elhisszük neki, mert nem biztos, hogy megvárnánk, amíg bebizonyítja.
Hirdetés

Két nap – állítólag ennyire lenne szüksége Oroszországnak ahhoz, hogy elfoglaljon olyan közép- és kelet-európai fővárosokat, mint Bukarest vagy Varsó. Ezt maga Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin árulta el a Petro Porosenkóval, Ukrajna államfőjével folytatott egyik tárgyalásán. „Ha akarom, az orosz csapatok két nap alatt nemcsak Kijevet érik el, hanem Rigát, Vilniust, Tallint, Varsót és Bukarestet is” – idézte Porosenko a testvéri szomszédállam vezetőjének szavait.

Putyin üzenete kicsit cseles úton jutott el a nemzetközi közvéleményhez: az ukrán államfő a fenyegetésről beszámolt José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, ez pedig eljutott a Süddeutsche Zeitung szerkesztőségébe. A müncheni lap az Európai Külügyi Szolgálat – az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének munkáját támogató diplomáciai testület – egy feljegyzésére hivatkozik, amely a Porosenko-Barroso találkozón elhangzottakat foglalja össze.

Az összefoglaló szerint Porosenko elmondta Barrosónak, hogy Putyin figyelmeztette, ne támaszkodjon túlságosan az Európai Unióra, mert a kétoldalú kapcsolatai révén úgynevezett blokkoló kisebbséget tud szervezni az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanácsban, és így megakadályozhatja az Oroszországot hátrányosan érintő döntéseket.
 
Porosenko azt is elmondta, hogy Putyin – meglepő módon – meg akarja akadályozni Ukrajna társulását az EU-hoz. Az ukrán elnök úgy vélte, Putyinnak ez valószínűleg fontosabb ügy, mint Luhanszk és Donyeck sorsa – áll az összefoglalóban, amelyből a Süddeutsche Zeitung szerint az is kiderül, hogy Putyin és Porosenko egyezségének megfelelően halasztották el 2016 januárjáig az Ukrajna és az EU szabadkereskedelmi megállapodásának életbe léptetését.
 
Putyin nem először fenyegetett katonai erő alkalmazásával, de NATO- és EU-tagországokat eddig hivatalosan nem vett célkeresztbe. Csak Kijev lerohanását helyezte kilátásba egy Barrosóval folytatott telefonbeszélgetésen, de akkor még két teljes hétre szüksége volt a művelethez.
 
Fotó: nbcnews.com
 

Hirdetés