Izsák Balázs: Pontának kampányol Kelemen Hunor

Az SZNT elnöke aláírt Szilágyi Zsoltnak, majd nem túl szépeket mondott Kelemen Hunorról és Victor Pontáról.
Hirdetés

Izsák Balázs szerdán, nyilvánosan adta aláírását ahhoz, hogy Szilágyi Zsolt EMNP-jelölt indulhasson a novemberi államfőválasztáson. Az SZNT elnöke arra szólította fel az autonómia híveit, hogy Szilágyit támogassák aláírásukkal és szavazatukkal.

Izsák Szilágyival közösen tartott sajtótájékoztatót Marosvásárhelyen.

A két magyar jelölt közül csak Szilágyi Zsolt vállalta fel az SZNT autonómiastatútumát – mondta Izsák. Emlékeztetett, hogy augusztus 18-án felhívásban kérte, hogy a két magyar államfőjelölt a kampányban kötelezze el magát az SZNT autonómiatervezete mellett. Az EMNP jelöltje azonnal pozitívan reagált, Kelemen Hunor azonban máig sem válaszolt

– mondta Izsák Balázs aki az autonómia ellenzéseként értelmezi azt az RMDSZ-es álláspontot, miszerint a Székelyföld önrendelkezése lehetetlen a jelenlegi alkotmányos keretek között.

Kelemen Hunor Victor Pontának kampányol,

annak a Pontának, aki miniszterelnöki karrierjét a marosvásárhelyi magyar orvosképzés elleni támadásnak és az önálló magyar orvosi kar meghiúsításának köszönheti, akinek a kormányzása alatt szerinte megromlott Románia és Magyarország korábbi jó viszonya, és akinek a kormánya az erdélyi magyar európai polgári kezdeményezések ellen lépett perbe az Európai Unió bíróságán – szögezte le Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke úgy értékelte, az RMDSZ elnöke az autonómia ellenzőinek szolgáltat érveket, amikor azt állítja, hogy a Székelyföld belső önrendelkezése nem valósítható meg a hatályos alkotmány feltételei között. Beszámolt róla, hogy ezzel szemben Szilágyi Zsolt már tíz évvel ezelőtt azon képviselők között volt, akik első ízben terjesztették a román parlament elé a Székelyföld autonómia-statútumát, most pedig az SZNT felhívására egyértelmű támogatásáról biztosította az SZNT által képviselt székelyföldi autonómiamozgalmat.

Hirdetés

Szilágyi Zsolt megköszönte Izsák Balázs támogatását, és biztosította arról, hogy a továbbiakban is

képviselni fogja az SZNT tervezetét

és a székely autonómia ügyét. A Néppárt jelöltje elmondta: az autonómia körüli politikai egység nem jöhetett volna létre a Székely Nemzeti Tanács hathatós munkája nélkül.

„Hangunk, szavunk, gondolatunk egy az autonómiát illetően, és a továbbiakban is közösen kívánunk munkálkodni az önrendelkezés érdekében” – jelentette ki Szilágyi. Azt is elmondta, nem sokkal a leadási határidő előtt közel járnak a 200 ezer támogató aláírás összegyűjtéséhez, így biztos indulásában.

(fotó: Mohácsi László Árpád)

Hirdetés