Vidéken tüntettek a palagáz ellen

A Temes megyei Óbesenyőn az eső ellenére vonultak pár tucatnyian utcára. A szomszéd településen arzénos a víz, a szomszéd országban a Gazprom állítólag már repeszt.
Hirdetés

Az ország nyugati csücskében található Óbesenyőn több tucatnyian vonultak utcára a palagáz hidraulikus kéregrepesztéssel történő kitermelése ellen. Annak ellenére, hogy a település mindössze 4200 fős, szabályszerű tüntetést hoztak össze a vasárnapi esőzésben transzparensekkel, hangosbeszélőkkel, csendőri kísérettel és videókamerával.

A felvonulók szennyezett víz helyett tiszta vizet, palagáz helyett mezőgazdaságot követeltek.
 
Azért háborodott fel épp Óbesenyő, mert a szomszédos, határ melletti Óbébán az ivóvízben az arzén szintje jóval meghaladta a megengedett értéket, és nem lehet tudni, hogy a szennyezést a Petrom egy korábbi, hagyományos kitermelése okozta, vagy esetleg a Gazprom állítólagos palagáz-kitermelése a szomszédos Szerbiában.
 
 
A Bánságban és Körösvidéken magyar érdekeltségű cégek is próbálkoztak a palagáz feltérképezéséhez szükséges robbantásokkal, ezért az Arad megyei falvakban emiatt érzékelhető feszültségek korábban etnikai színezetet is kaptak. Az egyik cég idén tavasszal feladta a keresést vélhetően részben lakosság és a polgármesterek ellenállása miatt.

Hirdetés