Dragnea: esélytelen az autonómiatervezet

Dübörög a koalíciós egyetértés: Liviu dragnea kormányfőhelyettes nem kicsit szedte ízekre az RMDSZ autonómiatervezetét.
Hirdetés

Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes szerint semmi esélye nincs annak, hogy a székelyföldi autonómia valaha is megvalósuljon.
Az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő politikus Hargita megye északi, román többségű részében tett csütörtöki látogatásán tért ki az autonómia kérdésére, azt követően, hogy Victor Ponta miniszterelnökkel és Kelemen Hunor kormányfő-helyettessel együtt iskolabuszokat és támogatási szerződéseket adott át Csíkkozmáson a székelyföldi megyék magyar polgármestereinek.
Semmilyen autonómiatörekvést nem támogatunk, ebben nagyon eltökéltek vagyunk. (…) Nem is értjük, mit remél az RMDSZ egy ilyen törvénytervezettől” – jelentette ki Dragnea. Hozzátette, az (RMDSZ által kidolgozott) autonómiatervezet nem erősíti a bizalmat és az együttműködést a koalíciós partnerek között.
„Nem kívánok véleményt nyilvánítani arról, hogy a törvénytervezet elkészítése elég nyomós ok-e az (RMDSZ-szel való) együttműködés befejezésére, de az biztos, hogy nem erősíti az együttműködést és a bizalmat. Azt hiszem, ez olyan kezdeményezés, amely elmaradhatott volna, hiszen semmi esélye, hogy megvalósuljon” – jelentette ki a kormányfőhelyettes.
„A hagyományos román pártok egyike sem fog egy ilyen alkotmányellenes kezdeményezést támogatni, és annak az esélye is nullával egyenlő, hogy módosuljon az alkotmány, és Románia már ne egységes államként határozza meg magát” – tette hozzá a Victor Ponta lehetséges utódjának tekintett politikus.

 

Hirdetés