Előfordulhat, hogy csigák szállítják a Román Posta küldeményeit

Legalábbis ezt tapasztalta a Krónika. Meg mi is. Többször.
Hirdetés

Az utóbbi időben egyre gyakrabban tapasztalni, hogy lelassultak bizonyos postai szolgáltatások. Míg a gyorspostán küldött leveleket általában 24 órán belül kézbesítik, a hagyományos módszert választóknak olykor egy hetet vagy annál többet is várniuk kell.
A Krónika kísérletéből például kiderült, hogy, az augusztus 20-án Marosvásárhelyről elküldött egyszerű levélre a 21-ei vásárhelyi dátum került, a váradi postás viszont csak szeptember 1-jén kézbesítette. Bihar megyei pecsétnek nyoma sincs a borítékon.
„Nem állítom, hogy nálunk minden tökéletesen működik, de egy felmérés alapján a postának csaknem 95 százalékban sikerül betartania a maga által felállított követelményi rendszert. Ez alapján legtöbb három munkanap alatt egy egyszerű levélnek is a címzett postaládájában kell lennie” – szögezte le Erőss Csaba, a Román Posta Maros megyei kirendeltségének igazgatóhelyettese.
Arra a kérdésre, miszerint igaz-e, hogy az egyszerű levél úgy jut Marosvásárhelyről az alig tíz kilométerre fekvő Nagyernyébe vagy a várossal összenőtt Marosszentgyörgyre, hogy közben megjárja a 170 kilométerre található Brassót, Erőss Csaba diplomatikus választ adott. „Mindent nem mondhatok el a posta működéséről és belső szabályairól, de ön nagyon jól ráérzett a dolgokra” – fejtette ki.
A szakember hozzátette: az úgynevezett tranzit, azaz feldolgozási központok „beékelésének” a levél útjába nem kellene hátráltatniuk a küldemény célba érését. „A postának nincsenek közvetlen vonalai két külön hivatallal rendelkező település között. Ez így van máshol is a nagyvilágban. Nálunk ahány gazdasági fejlesztési régió van, annyi központ is, Magyarországon viszont csak két feldolgozóközpont létezik, egy Budapesten és egy a dunántúli térségben” – magyarázta Erőss Csaba.
 

Hirdetés