Ismét futásnak ered Juhos Gábor

Te hány nap alatt futnál le 539 kilométert? Juhos Gábor kevesebb, mint két hét alatt.
Hirdetés

Tizenkét nap alatt összesen 539 kilométert szalad le Juhos Gábor maratonfutó, aki ezúttal nemcsak az erdélyi magyar önrendelkezésért teszi meg ezt a távot, hanem így tiszteleg a huszonöt évvel ezelőtti temesvári forradalom hőseinek és áldozatainak emléke előtt.

A Via Revolutiae – A forradalom útja címmel szervezett nagyszabású akció keretében Juhos Gábor szeptember 14-én Temesvárról indul útnak, hogy Arad, Nagyvárad, Székelyhíd, Érmihályfalva, Szatmárnémeti, Menyő és Zilah érintésével szeptember 25-én Kolozsvárra érkezzen.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közleménye szerint a maratonfutás célja: „felhívni a figyelmet az 1989-es rendszerváltás történelmi napjaira, azon temesvári, partiumi magyarok és románok elszántságára, akik a szeptembertől decemberig tartó lelket fojtogató időszakban kiálltak Tőkés László mellett és a diktatúrával szemben”.

Útközben bárki csatlakozhat Juhos Gáborhoz, egy fél órára vagy a szívósabbak akár egész napra. A részletes útvonaltervet az emnt.org honlapon lehet megtekinteni.

Juhos Gábor székelyhídi születésű, jelenleg Budapesten élő maratonfutó, aki az elmúlt egy évben két alkalommal is felhívta a figyelmet Székelyföld autonómiájának fontosságára. 2013 őszén két hét alatt 91 települést érintve és mintegy 500 kilométert megtéve szaladta körbe Székelyföldet. 2014. június 6-án, a Székelyek Nagy Menetelése keretében a Bereck és Kökös közötti mintegy 55 kilométernyi távot futotta le. A Via Revolutiae elnevezésű maratonfutás keretében összesen 539 kilométert tesz meg.

Hirdetés

(fotó: Juhos Gábor Facebook-oldala)

 

Hirdetés