Hozd játékba magad!

A szerdán kezdődő pulzArt kortárs összművészeti fesztivál megadja a kezdő löketet hozzá.
Hirdetés

Játékra hívja a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál a sepsiszentgyörgyieket és az ideérkező vendégeket. S hogy nem viccelnek, arról a rendhagyó programismertető sajtótájékoztatón is megbizonyosodhattak az újságírók.   

A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Főváros program központi eseményeként számon tartott rendezvényről Sztakics Éva alpolgármester elmondta: azért is kedvező az őszi időpont, mert a közönség ki van éhezve a színházi előadásokra, amelyből a pulzArton nem lesz hiány idén sem. A játék évére való tekintettel ugyanis kiemelt figyelmet szenteltek a színházi játékra. Emellett „a hétköznapok játékának” tematikáját is körbejárják – mondta Barta Mónika, a fesztivált szervező Városimázs Iroda vezetője.

A hagyományos megnyitó helyett csütörtökön a déli órákban rendhagyó játékra hívják a sepsiszentgyörgyieket a központi parkban, főleg a gyerekeket, családokat, de játékot kedvelő felnőtteket is szívesen látják. Az előkészületek megkezdődtek, egyre több sétányon tűnnek fel a pityköves játékok, a twisterek, készülnek a pókhálós, fakarikás játékok is, amelyeket szabadon ki lehet próbálni. A városban papírból hajtogatott sótartókkal népszerűsítik a rendezvényt – ugyancsak a játék jegyében.

A pulzArt fesztiválon egyébként a személyes találkozás is kiemelt szerepet kap, az író-olvasó találkozók mellett Mucsi Zoltánnal, Nagy Józseffel, Fehér Ferenccel is lesz közönségtalálkozó. Új kiállítóteret is avat a pulzArt fesztivál, a nulladik napon a Köntés Kiállítótérben (Csíki utca 5A) nyitják meg Henning János és Kiss Bence alkotópáros Ő is én című tárlatát. Ebben az évben hangsúlyosan jelen vannak a fiatal alkotók, bemutatkoznak a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látványtervező szakos diákjai, de ebbe a sorba illeszthető a Nagy Botond  Godot és Hamlet adaptációja, vagy Mia Wyss kínai rendező performatív estje, amely egy sepsiszentgyörgyi-svájci koprodukció lesz.
 
 
Az Ex Charta a fiatalok helyszíne lesz, ahol többek között az egyedi stílusáról híres angliai Reeps One és a vonósnégyessel fellépő japán Anchorsong, avagy Masaaki Yoshida, mindketten világszerte elismert előadók érkeznek a pulzArtra.
 
  
Márton Imola, az M Studio vezetője elmondta, színházi szempontból rendkívül széles palettát ölel fel a pulzArt, a tárgyszínházi, dokumentum-színházi előadásoktól a prózai, táncszínházi és táncperformance-ig minden stílusból kapunk ízelítőt.
 
„A Woyzeckből számos feldolgozás született, de ennyire sajátos, a képzőművészet, a performance, a fizikai és mozgásszínház szerves egységét megvalósító produkció, mint a Nagy József Jel színházi előadása nem nagyon van. Fehér Ferenc autodidakta táncos, fellépései kilencven százalékban külföldön  vannak, rendkívül szuggesztív, virtuóz táncművészről van szó. Az Odeon Színház előadása azért is izgalmas, mert Gianina Cărbunariu rendezte, aki megteremtette Romániában a dokumentarista színházat. A svájci Baccala Clown produkciója több mint bohócelőadás, tele van színházi elemekkel. Tárgyszínháznak nevezte el a Bárka Színház az Odüsszeusz szemeteslapáton című produkcióját” – sorolta a színházi kínálatot Márton Imola.
 
A szeptember 10-14 között zajló fesztivál helyi költségvetésből 120. 000 lejt kapott, míg a Nemzeti Kulturális Alap egy millió forinttal támogatja, jegybevételekből ideális esetben 20 ezer lejre számítanak a szervezők. A rendezvény teljes programját és a fellépők bemutatóját a www.pulzart.ro honlapon találják.
 
Fotók: Vargyasi Levente
 

Hirdetés