A választások korrektségének sérülését vizionálja Băsescu

Az államfő hétfő esti sajtónyilatkozatában egy sor aggályának adott hangot. Persze, mindenért a kormány a hibás.
Hirdetés

Sérülhet a novemberi elnökválasztás lebonyolításának korrektsége – erre hívta fel a figyelmet hétfő esti sajtónyilatkozatában Traian Băsescu, élesen bírálva a kormányt. Az államfő szerint a kabinet több olyan sürgősségi kormányrendeletet bocsátott ki az elmúlt időszakban, amelyek veszélybe sodorhatják a választás tisztességes lebonyolítását. Mint mondta, a kormány befolyása alá vonta az ombudsman intézményét is, amely egyedüli szervként rendelkezik hatáskörrel, hogy a vitatott sürgősségi kormányrendeleteket megtámadja az alkotmánybíróságon.
Példaként a 2013/28-as rendeletet említette, amely Băsescu szerint lehetővé teszi, hogy a kormány átláthatatlanul osztogasson közpénzt a hozzá pártpolitikai vonalon hűséges polgármestereknek, akiknek – az államelnök szerint – a kormány így akarja meghálálni a mozgósítást az elnökválasztáson. Úgy véli, hogy a 2014/45-ös sürgősségi kormányrendelet már az alkotmányt sérti, hiszen ez eltörölte a különleges szavazókörzeteket, ami azt jelenti, hogy bármelyik szavazókörzetben leadhatják voksukat azok az állampolgárok, akik nem lakcímük szerinti körzetben szavaznak. Meglátásában a rendelet a központi választási bizottság szerkezetét is módosította. Hangoztatta, hogy ezeket nem lehet sürgősségi rendelettel megváltoztatni. Băsescu úgy véli, az ombudsmannak meg kellett volna támadnia az alkotmánybíróságon ezt a rendeletet.
Utolsóként a 2014/55-ös számú rendeletet említette a választás korrektségét befolyásoló rendelkezésként, amely lehetővé teszi a helyi választottaknak, hogy 45 napig pártot váltsanak anélkül, hogy elveszítenék mandátumukat, amit a helyi választottak törvénye ugyanakkor előír. Az ellenzék szerint a kormányzó szociáldemokraták így akarják átcsábítani saját oldalukra az ellenzék polgármestereit.

Hirdetés