Ponta sem feltétlen híve az autonómiának

Na, ki gondolta volna, hogy nem azt mondja, nem is tárgyalt a témában az RMDSZ-szel, de amúgy sem támogatja a kezdeményezést?
Hirdetés

Nem tárgyalt Victor Ponta az RMDSZ-szel a készülő autonómiatörvényről, nem látta a tervezetet, de már tudja: nem támogatja a jogszabály elfogadását. Ezt a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva nyilatkozta szerdán. „Nem támogatom a törvényt. Ennél világosabban nem tudok fogalmazni” – jelentette ki.

Mint ismeretes, nem ő az első kormánypárti politikus, aki a székelyföldi önrendelkezés ellen foglal állást. Korábban kormányfő-helyettese is azt mondta, hogy szó sem lehet autonómiáról.

Mint fogalmazott, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD)

az RMDSZ nélkül is

meglehet a kormánytöbbsége, úgyhogy esze ágában sincs támogatni a szövetség autonómiatervezetét. Dragnea szerint az RMDSZ-nek esélye sincs arra, hogy megzsarolja koalíciós partnerét az autonómia kérdésében, mivel nélküle is vígan képes lenne kormányozni. Dragnea azt is megjegyezte, hogy az RMDSZ eddig sem hivatalosan, sem informálisan nem vetette fel a koalícióban az autonómia témáját.
Azt is elmondta, hogy ettől függetlenül figyelemmel követik az ügyet, megelőzendő a konfliktus kialakulását a Székelyföldön.

Dragnea kerek perec kijelentette:

szó sem lehet kompromisszumról

Hirdetés

a PSD és az RMDSZ között az autonómia kérdésében. Az ugyanis egyrészt az ország alkotmányosan rögzített egységes jellegét érintené, másrészt az alkotmányban nem szerepel a tervezetben szereplő régió, mint területi egység.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a múlt héten jelentette be, hogy elkészült a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet, amelyről azonban a párton belül még egyeztetés zajlik. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy megvalósulásához nem is csupán alkotmánymódosítás, hanem teljesen új alkotmány szükséges.

A tervezetet, amely a dél-tiroli német autonómiát tekinti példának, a parlamenti frakciók már megkapták, hamarosan a területi szervezetekhez is eljuttatják, majd várhatóan szeptemberben nyilvános vitára bocsátják. Kelemen szerint az egész romániai társadalommal egyeztetni kívánnak a kérdésben.

Hirdetés