Nem bírják a magyar betűket Kolozsváron

Néhány óra alatt eltűntették a kolozsvári városháza illetékesei a sétatéri filagóriába kihelyezett magyar feliratot. Pedig csak annyi állt rajta, hogy Kolozsvári Polgármesteri Hivatala.
Hirdetés

Levágták a polgármesteri hivatal munkatársai azt a kétnyelvű molinót, amelyet a MOST–ACUM – Mozgalom a szabad nyelvhasználatért nevű kincses városi civil szervezet aktivistái helyeztek el vasárnap hajnalban Kolozsváron, a sétatéri filagóriában, amely nyáron kedvelt házasságkötő helyszín.

A molinón a „Primăria Municipiului Cluj-Napoca” mellett a „Kolozsvár Polgármesteri Hivatala” felirat is szerepelt. A városháza illetékesei a kétnyelvű molinó kihelyezése után néhány órával a helyszínre siettek, és levágták a vászon alsó, magyar nyelvű feliratot tartalmazó részét – tájékoztatott a civil szervezet.

A MOST-ACUM mozgalom tagjai szerint a filagóriában házasságot kötő magyar ajkú pároknak ugyanolyan körülményeket, feltételeket kell biztosítani, mint a románoknak. Amint felhívták a figyelmet: Emil Boc polgármester a Kolozsvári Magyar Napok idei nyitóünnepségén arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben visszaállt a normalitás, mindenki otthon érezheti magát Kolozsváron. „Milyen tolerancia az, amely nem tűri meg a magyar nyelvet még egy nem hivatalos, házasságkötéseknél használt dekorációs felületen sem?” – mutattak rá az aktivisták közleményükben.

 

Címlapkép: MOST – ACUM Facebook-oldala

Hirdetés