Az EMNP összegyűjtötte a szükséges aláírások felét

A munka felét már majdnem elvégezte a néppárt: már csak 105 ezer aláírás kell, hogy Szilágyi Zsolt államfőjelölt lehessen.
Hirdetés

Jó ütemben gyűlnek az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltjét támogató aláírások, eddig az induláshoz szükséges mennyiség csaknem fele gyűlt össze – közölte Toró T. Tibor, az EMNP elnöke hétfőn, a félidejénél tartó akció mérlegét megvonva.

Felidézte: az EMNP országos választmánya augusztus 10-én döntött úgy, hogy saját jelöltjét, Szilágyi Zsolt alelnököt indítja a novemberi romániai elnökválasztáson. Ehhez szeptember 23-ig 200 ezer aláírást kell összegyűjteni, amiből augusztus közepe óta több mint 95 ezer aláírás gyűlt össze – mutatott rá.
Kifejtette: az EMNP azért vállalta az „erejét kicsit meghaladó feladatot”, hogy az erdélyi magyarság autonómiaigényét hitelesen megjelenítse a kampányban. Toró T. Tibor szerint az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje, Kelemen Hunor a „bukaresti kormány foglya”, ezért nem tartja őt alkalmasnak erre a feladatra.
Úgy vélekedett, az, ahogyan Kelemen Hunor lemondása után másfél hónappal sem tudott megszabadulni miniszteri tisztségétől (mert felmentését az államfő még nem írta alá) pontosan jelzi, „milyen kényszerpályán mozog” az RMDSZ elnöke: „ott is van a kormányban, és mégse, szabadon beszélhet, és mégse”. Ezért van szükség egy olyan hangra a kampányban, akinek nincsenek ilyen kötöttségei, aki az erdélyi magyarok jelöltje, nem pedig „a román kormány magyar jelöltje” – érvelt Toró T. Tibor.
Elmondta: az EMNP értékeivel azonosuló, az aláírásgyűjtésben részt vevő 650 önkéntes segítségével most jó esély van arra, hogy Szilágyi Zsolt neve felkerüljön a szavazólapra, és az EMNP megismertethesse a kampányban az autonómiáról, a romániai államreformról, az ország föderális berendezkedéséről szóló elképzeléseit.
Bírálta azt, hogy az RMDSZ elnöke az alkotmánymódosításhoz, és ezáltal egy távoli határidőhöz kötötte az autonómia megvalósulását. Igazat adott Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének abban, hogy Székelyföld autonómiája akár a jelenlegi alkotmányos feltételek között is megvalósítható lenne: valójában a politikai akarat hiányzik hozzá. Toró úgy vélte: „paródiába illő”, ahogyan az RMDSZ halogatja autonómiatervezete beterjesztését, amellyel szerinte csak az a célja, hogy hiteltelenítse a pártok fölött álló SZNT-t.
Az EMNP elnöke rámutatott, bár a magyar jelöltek esélytelenek, a közösségnek nem mindegy, ki lesz Románia következő elnöke. Valószínűtlennek nevezte, hogy az EMNP Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőt támogassa a második fordulóban, legesélyesebb ellenfele, a jobboldali Klaus Johannis „felemás” nyilatkozataival kapcsolatban pedig türelemre intette a párt híveit, és azt kérte tőlük: ne a kampányban tett kijelentései, hanem tettei alapján ítéljék majd meg.
Mint ismeretes, idén novemberben rendeznek elnökválasztást. Az eddigi közvélemény-kutatások szerint a tisztség sorsa a Victor Ponta baloldali kormányfő és Klaus Johannis, a jobboldali választási szövetség jelöltje között dőlhet el a voksolás második fordulójában.

 

Hirdetés