Lengyel siker: Donald Tusk lesz az Európai Tanács elnöke

Az egykori kommunista blokkhoz tartozó uniós tagállamok közül Lengyelország képviselője kapja az eddigi legmagasabb uniós tisztséget.
Hirdetés

Donald Tusk lengyel kormányfőt választották meg az Európai Tanács elnökének, Federica Mogherini olasz külügyminisztert pedig az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az EU-tagállamok vezetői szombaton Brüsszelben tartott rendkívüli tanácskozásukon – jelentette be Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács leköszönő elnöke a Twitteren.

Az előzetes várakozásoknak megfelelő döntés meghozatalát követő sajtótájékoztatón Herman Van Rompuy arról beszélt, hogy Tusk az Európai Tanács egyik legtapasztaltabb tagja, hosszú idő után az első kormányfő, akit újraválasztottak Lengyelországban, valamint átvezette hazáját a gazdasági válságon, fenntartva a folyamatos gazdasági növekedést.

„Donald Tusk államférfi Európa számára”

– húzta alá a belga politikus, hozzátéve, hogy az EU-nak határozott vezetésre van szüksége. Van Rompuy egyúttal azt a három kihívást is megnevezte, amely szerinte a legjelentősebb megoldandó feladat az Európai Unió új vezetése számára: a stagnáló gazdaság, az ukrán-orosz konfliktus, valamint az Egyesült Királyság helye az unióban.
Mogheriniről szólva az Európai Tanács távozó elnöke közölte: a testület meggyőződése, hogy az olasz külügyminiszter az európai érdekek és értékek gyakorlott védelmezője lesz, Európa új arca a partnerekkel folytatott ügyletek során. Tusk fontos pillanatnak nevezte megválasztását, és úgy véli, személyes tapasztalata fontos „energiaforrás” lehet Európa számára. Mint mondta, elődjétől megtanulta, hogy legfőbb feladata a kompromisszumkeresés lesz.
„A lengyelek 80 százaléka hisz Európában, és abban, hogy az Európai Uniónak nincs alternatívája.

Magam is hiszem, hogy az EU-nak nincs alternatívája”

– jelentette ki a lengyel miniszterelnök.
Tusk, aki az eurótagállamok vezetőinek csúcstalálkozóján is elnököl majd, világossá tette, hogy úgy véli, nincs ellentmondás a költségvetési fegyelem és a gazdasági növekedés között. „Nekünk is sikerült” – mondta.
Mogherini felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniót válsággócok veszik körül, mint mondta, az ukrán válság európai területen zajlik, de kiemelte Irakot, Szíriát és Líbiát is.
„Világos és határozott szándékom az, hogy munkámat az Európai Unió minden egyes tagállamának és minden egyes állampolgárának az érdekében fogom végezni, együttműködve az Európai Tanáccsal és az Európai Parlamenttel” – mondta az EU következő külügyi főképviselője.
A tapasztalatlansága és az Oroszországgal szembeni békülékenysége miatt őt ért bírálatokra azt mondta: 41 éves, de 20 éve foglalkozik európai és nemzetközi ügyekkel, az olasz miniszterelnök és az Európai Tanács több tagja is fiatalabb nála, továbbá a politikai pályán és a civil szférában szerzett tapasztalatot is értékesnek tekinti. Elmondta, hogy az olasz elnökség kezdete óta az első útja Kijevbe, majd onnan Moszkvába vezetett, célja pedig az volt, hogy előmozdítsa a párbeszédet. Úgy fogalmazott, hogy a szankciós politika mellett a diplomáciai csatornákat is nyitva kell tartani. Bízni kell abban, hogy ez eredményre vezet, és egyelőre nem ez a helyzet – hangoztatta az olasz politikus.
„Európa béketervként indult, és ezt sosem szabad elfelejteni, legfőképpen mind amiatt, ami körülöttünk történik” – nyomatékosította Mogherini.

Donald Tusk is beszélt az ukrajnai helyzettől, mint mondta, a konfliktusra az EU-nak egységes választ kell adnia.
„Az EU csak akkor bukik el, ha megosztottá válik – húzta alá. – A célunk az, hogy béke legyen.”
Tuskot amiatt érték bírálatok több oldalról is, mert sem az angol, sem a francia nyelvet nem beszéli folyékonyan. Mikor egy újságíró szembesítette ezekkel a kritikákkal, Tusk azt ígérte, hogy mikorra hivatalba lép, decemberre, 100 százalékosan felkészül angolból.

Orbán is Tusk mellett

A csúcstalálkozóra érkezve Orbán Viktor magyar miniszterelnök újságírói kérdésre, miszerint elfogadható lenne-e Magyarország számára, hogy Federica Mogherini legyen a külügyi főképviselő, Donald Tusk pedig az Európai Tanács elnöke Herman Van Rompuy helyett, azt mondta, ez ésszerű megoldásnak tűnik.

Címlapkép forrása: az Európai Néppárt (EPP) Facebook-oldala

Hirdetés