Kolozsvárra ismét bejöttek az oroszok

Megnyílt(forma) az első Gazprom benzinkút. Miközben az államfő fegyvereket szállítana az ukránoknak az oroszok ellen.
Hirdetés

Megnyílt, vagy legalábbis nyitásra kész Kolozsvár első Gazprom néven futó töltőállomása. Ma az üzemanyagpumpáknál még nem állt autó, a töltőállomás boltja előtt azonban már parkolt néhány jármű.

Az első Gazprom kutat a Muncii sugárúton, az Írisz negyedi Auchan előtt építette fel a szerb NIS Petrol. Amely csak annyira szerb, hogy részvényeinek csak 29,8 százalékát birtokolja a szerb állam, 56,1 százaléka az orosz állami tulajdonú Gazpromé. Jelenleg 16 benzinkutat működtet főként a Bánságban: Aradon és Temesváron, de van Gazprom-kút Nagyváradon, Nagyszebenben és a bukaresti körgyűrűn is, az év végére pedig megduplázná ezek számát.
 
A Gazprom Petrol Stations nevű benzinkúthálózatot a prémium szegmensbe szánják Euro 5-ös kategóriájú üzemanyagokkal, üzlettel és kávézóval. Az üzemanyagot a NIS Petrol pancsevói finomítójából hozzák.
 
A Gazprom nem az egyedüli orosz márka a kolozsvári piacon. A Lukoilnak 11 töltőállomása van Kolozs megyében, ebből hatot Kolozsváron működtet.
 
Gazprom benzinkút Kolozsváron
 
A Gazprom a világ legnagyobb földgázkitermelője, a kőolajiparban a második legnagyobb az ExxonMobil után. Éves bevétele tavaly 153 milliárd dollár volt, nettó profitja 38,7 milliárd dollár, és 404 400 személyt foglalkoztatott.
 
Kolozsváron egyik legnagyobb riválisa a magyar érdekeltségű MOL Csoport, amely az olasz Eni hálózatának, az Agip-kutaknak a felvásárlásával már 189 töltőállomást működtet Romániában. 

Fotók: Szabó Tünde

Hirdetés