Dragnea: szó sem lehet autonómiáról

Nincs lehetőség a kompromisszumra az autonómia ügyében – szögezte le az RMDSZ koalíciós partnere a szövetség autonómiatervezetéről. Azért eléggé egyértelmű a helyzet.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) az RMDSZ nélkül is meglehet a kormánytöbbsége, úgyhogy esze ágában sincs támogatni a szövetség autonómiatervezetét. Ezt Liviu Dragnea közigazgatásért felelős miniszterelnök-helyettes, a PSD főtitkára jelentette ki csütörtökön este a kormány hivatalos szócsövének számító Antena 3 hírcsatornán.

Dragnea szerint

az RMDSZ-nek esélye sincs

arra, hogy megzsarolja koalíciós partnerét az autonómia kérdésében, mivel nélküle is vígan képes lenne kormányozni.

Dragnea azt is megjegyezte, hogy az RMDSZ eddig sem hivatalosan, sem informálisan nem vetette fel a koalícióban az autonómia témáját.

Azt is elmondta, hogy ettől függetlenül figyelemmel követik az ügyet, megelőzendő a konfliktus kialakulását a Székelyföldön.

Dragnea kerek perec kijelentette:

szó sem lehet kompromisszumról a PSD és az RMDSZ között

Hirdetés

az autonómia kérdésében. Az ugyanis egyrészt az ország alkotmányosan rögzített egységes jellegét érintené, másrészt az alkotmányban nem szerepel a tervezetben szereplő régió, mint területi egység.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a héten jelentette be, hogy elkészült a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet, amelyről azonban a párton belül még egyeztetés zajlik. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy megvalósulásához nem is csupán alkotmánymódosítás, hanem teljesen új alkotmány szükséges.

A tervezetet, amely a dél-tiroli német autonómiát tekinti példának, a parlamenti frakciók már megkapták, hamarosan a területi szervezetekhez is eljuttatják, majd várhatóan szeptemberben nyilvános vitára bocsátják. Kelemen szerint az egész romániai társadalommal egyeztetni kívánnak a kérdésben.

Kérdés, mit szólnak hozzá majd azok, akik ellenszenvvel viseltetnek irántuk és irántunk, ha a partnereik így reagálnak.

Hirdetés