Motorosok emlékeztek a kézdiszentléleki baleset helyszínén

Nem nyugodtak bele a történtekbe. A hatóságok hozzáállását például felháborítónak tartják.
Hirdetés

A magyarországi Gój Motorosok Egyesületének két képviselője és több mint harminc székelyföldi motoros részvételével újabb megemlékezést tartottak szerdán a kézdiszentléleki romasoron, az augusztus 10-én bekövetkezett baleset helyszínén.

A rendezvény hírére több mint 200 csendőr és körülbelül 50 rendőr, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) több munkatársa biztosította a helyszínt a Perkő alatti községben. Az esemény incidensek nélkül, békésen lezajlott, a motorosok – ezúttal is több száz helybélivel kiegészülve – gyertyákat gyújtottak a tragédia helyszínén. A községben élő mintegy 900 roma már a kora délelőtti órákban elmenekült a hatóságok javaslatára.

Mészáros Imre, a magyarországi motoros egyesület vezetője elmondta, segítő szándékkal érkeztek a helyi motorosok meghívására, és a megemlékezés előtt javaslataikról tájékoztatták Baróthi Balázs kézdiszentléleki alpolgármestert. A motorosok szerint többek között térfigyelő kamerákat kellene kihelyezni azon az útszakaszon, ahol a 37 éves szovátai Sebestyén Attila életét vesztette, és az önkormányzatnak véget kell vetnie annak, hogy a helyi romák randalírozzanak a forgalmas úttesten. A Gój Motorosok Egyesületének tagjai – akik adományt is hoztak az elhunyt motoros családjának és a balesetet követően megkéselt Pál Tamásnak félmillió forint értékben – felajánlották az alpolgármesternek, hogy egy kamerarendszer felszerelését is támogatnák anyagilag.

A község több száz lakójának részvételével a tragédia helyszínén zajlott megemlékezésen elhangzott, a további hasonló esetek megelőzéséért olyan összefogásra van szükség, amely tudatosítja a cigány közösségben, hogy a tragédia napján tanúsított viselkedésnek nem lehet helye. A motorosok felszólalását követően több helybéli is hangot adott a terménylopásokkal, területkisajátításokkal, a falurészen uralkodó állandó félelemmel kapcsolatos elégedetlenségének, illetve annak, hogy a hatóságoknál tett minden panaszuk süket fülekre talált.

A rendezvényen jelen volt az augusztus 10-ei balesetet követően megkéselt 28 éves Pál Tamás is, aki a megbeszélést követően megtartott sajtótájékoztatón felháborítónak nevezte a hatóságok hozzáállását az ügyhöz. Azt mondta, amikor a baleset helyszínére érkezett, a balesetet elszenvedő társa még élt, lélegzett, és biztos abban, hogy Sebestyén Attilával a felbőszült romák végeztek. Pál Tamás úgy tudja, a rendőrség egy szellemi fogyatékost vett őrizetbe emberölési kísérlet miatt, szerinte nem azokat próbálják kézre keríteni, akik részt vettek a lincselésben.

Mint arról beszámoltunk, az augusztus 10-én a háromszéki Kézdiszentléleken bekövetkezett baleset során egy szovátai motoros életét vesztette, miután megpróbálta kikerülni a község romatelepét átszelő országúton szabálytalanul átkelő 11 éves kislányt. A szovátai férfi 41 éves sepsiszentgyörgyi utastársa megsérült, de túlélte a szerencsétlenséget. A sérült kislány rokonsága ezután megvert és megkéselt egy másik motorost, aki megállt segítséget nyújtani.

Hirdetés