Az RMDSZ már összegyűjtötte Kelemen támogató aláírásainak felét

Két hét alatt már jó százezer szignó összejött a szövetségnek a szükséges 200 ezerből. Ezért nem hiszik, hogy a rivális EMNP-nek is sikerülhet a 200 ezer aláírást összehozni.
Hirdetés

Félúton jár az RMDSZ, már ami a Kelemen Hunor államfőjelölti indulásához szükséges támogató aláírásokat illeti. Kovács Péter főtitkár elárulta: a leghatékonyabb a direkt marketinges módszer, amikor saját otthonukban zaklatják keresik fel a polgárokat.

Az RMDSZ két héttel ezelőtt kezdte meg a Kelemen Hunor államelnökjelölt indulásához szükséges legkevesebb 200 ezer aláírás összegyűjtését. Jelenleg a szükséges támogató aláírások több mint a fele megvan.
„Csak néhány példát említve, a teljesség igénye nélkül: Háromszéken 30 ezer, Maros megyében 26 ezer, Bihar megyében 20 ezer aláírást gyűjtöttünk össze, a szórványban, Arad megyében például 2500 aláírásnál tartunk” – sorolta fel kedden Kovács Péter az aláírásgyűjtés részleges eredményeit, majd hozzátette: „jól bejáratott, az elmúlt választások során is hatékonynak bizonyult rendszer szerint dolgoznak az önkéntesek. A leghatékonyabb módszer az ajtóról ajtóra járás, mert így nemcsak üzenetünket tudjuk tolmácsolni, hanem személyesen is találkozunk a magyar emberekkel. Emellett köztereken, különböző rendezvényeken is alá lehet írni, illetve minden megyei és területi RMDSZ-székházban, valamint a szövetség színeiben tisztséget nyert polgármesterek hivatalában is”.
Kovács Péter kihasználta az alkalmat, hogy bátran csupa szépet és jót mondjon pártbeli főnökéről. Szerinte Kelemen Hunor olyan politikus, akit a magyarok ismernek, és megbíznak benne. Komoly, kiegyensúlyozott vezető, aki el tudná látni a Románia államelnöki tisztségével járó feladatokat.
„Kelemen Hunornak jelöltként meg kell mutatnia, hogy mi, romániai magyarok erős közösség vagyunk, és nem lehet minket megkerülni, amikor az ország jövőjéről döntenek. El kell mondania a román többségnek, hogy mi, magyarok dolgozó, adózó, értékteremtő polgárai vagyunk az országnak, de saját hagyományaink, értékeink és érdekeink vannak” – hangsúlyozta a főtitkárság vezetője, hozzáfűzve: „Kelemen Hunornak képviselnie kell érdekeinket, hiszen a román politikusok nem vállalják fel a magyar ügyet, közösségünk gondjainak megoldását”.
Az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjének indulásával kapcsolatban a főtitkár kijelentette: „Szilágyi Zsoltot jól ismerjük, hiszen 14 éven keresztül az RMDSZ parlamenti képviselője volt, jó munkát kívánunk neki az aláírásgyűjtésben!”

Szilágyit Tamás Sándor, a Kovászna megyei közgyűlés elnöke is bizonyára jól ismeri, ő azonban nem jó munkát kívánt, hanem kételyeinek adott hangot annak kapcsán, hogy sikerül-e összegyűjtenie a 200 ezer szignót. Az RMDSZ Kovászna megyei elnöke keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján leszögezte, ez nem matematikailag lehetetlen, hanem a korábbi aláírásgyűjtések tapasztalatára alapozva. „Háromszéken megfeszített munkával gyűjtöttünk harmincezer aláírást, meggyőződésem, hogy innen még harmincezer kézjegyet  nem lehet szabályosan összegyűjteni, hiszen a támogatókat meg kell keresni, nem akar mindenki aláírni, nem állnak sorban” – fogalmazott az RMDSZ-es politikus. Tamás Sándor ugyanakkor leszögezte, az elnökválasztáson erőt kell felmutatni, „Bukarestben nem adják össze a magyar szavazatokat, hanem különálló entitásként kezelik a pártokat, és ezzel csökken a hatásuk”.

 

Hirdetés