A szenátuson már nem múlik a tb-csökkentés

A felsőház változatlan formában fogadta el az államfő által megfontolásra visszaküldött jogszabálytervezetet. A képviselők következnek. Majd újra Traian Băsescu térfelére kerül a labda.
Hirdetés

Változatlan formában fogadta el a szenátus hétfőn a Traian Băsescu államfő által megfontolásra visszaküldött, nyugdíjjárulék-csökkentésről szóló törvényt. Mint ismeretes, a jogszabály elfogadása érdekében a parlamentet rendkívüli ülésszakra hívták össze, hogy a – jelenleg 20 és 30 százalék közötti – nyugdíjjárulék öt százalékkal való csökkentése az eredetileg tervezett időpontban, október elsején hatályba léphessen.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök az ülés előtt úgy nyilatkozott: a jobboldali államfő csak azért hátráltat egy vállalkozóbarát intézkedést, mert azt politikai ellenfele akarja bevezetni. A szenátus hétfői ülésén Ioana Petrescu pénzügyminiszter az egykulcsos adórendszer bevezetéséhez hasonló bátor lépésnek nevezte a járulékcsökkentést, amelytől 70 ezer új munkahely létrehozását, a feketegazdaság kifehérítését remélik.
Ha a törvényt a képviselőház is változatlan formában szavazza meg, akkor az államfő már nem tagadhatja meg kihirdetését, hatályba lépését viszont tovább hátráltathatja azzal, ha normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.

Hirdetés