Bádogtető, ortodox jelképek és termopánok a Zichy-kastélyon

A Bihar megyei Magaslakon történt mindez. A műemlékvédők nem kicsit morcosak, helyreállítást várnak az illetékesektől.
Hirdetés

Újból sajtótéma lett a magaslaki (Poiana Florilor) Zichy-kastély, ám ezúttal nem a tulajdonjogok kapcsán került a középpontba, hanem az ingatlanon végzett átalakítások körül feltételezett törvénytelenségek révén lett beszédtéma. A gróf Zichy Jenő által 1891 és 1893 között építetett, és egykoron szebb napokat is megélt Bihar megyei vadászkastély ugyanis B kategóriás műemléknek számít, így engedélyek nélkül nem végezhettek volna rajta semmilyen felújítást.

Csakhogy az Élesdhez közeli ingatlant 1997 óta törvényesen használó, majd 2010 óta jogos tulajdonosként számon tartott várad-hegyaljai Szent Kereszt ortodox apácakolostor már 2006 óta kisebb-nagyobb javításokat eszközölt a rendszerváltás után tönkrement épületen. Az adócsalási botránnyal hírhedtté vált Mina nővér által irányított női szerzetesrend eleinte még csak a bádogtetővel tért el az alapvető történelmi stílusjegyektől, ám azóta már a falakra is ortodox jelképeket festettek fel, és az egykori fakereteket is műanyag hőszigetelő nyílászárókra cserélték, holott elviekben csak az eredeti építészeti elemeket helyreállítva, a Bihar megyei művelődési igazgatóság jóváhagyásával újíthatták volna fel a kastélyt.

„A Bihoreanul hetilap munkatársa jelezte nekünk a rendellenességet, így a napokban mi is kimegyünk a helyszínre, hogy lássuk mi történt. Egyelőre azt is ki kell deríteni, hogy a változtatásokat az apácák vagy a korábbi tulajdonos, a megyei tanács végeztette el” – fejtette ki a Krónika érdeklődésére Lucian Silaghi. Tájékoztatása szerint a szerzetesrendnek helyre kell majd állítani az eredeti állapotokat, ellenkező esetben büntetést rónak ki rájuk.

Hirdetés