Családjával tölthette az éjszakát Adrian Năstase

Oszter Sándor hasonmásversenyen is indulhatna a csütörtök este szabadlábra helyezett Adrian Năstase. Hogy készül-e erre, nem tudni, tény viszont, hogy az éjszakát már családja körében tölthette cornui rezidenciájukon.
Hirdetés

Családja cornui rezidenciáján töltötte az éjszakát Adrian Năstase volt kormányfő, miután feltételesen szabadlábra helyezték. A szabadlábra helyezésről csütörtökön hozott jogerős ítéletet az Ilfov megyei törvényszék.  A szociáldemokrata politikust idén januárban másodszor ítélték letöltendő szabadságvesztésre: négy évet kapott egy korrupciós perben, miután 2012-ben két év szabadságvesztést róttak ki rá egy másikban. Tekintettel arra, hogy visszaesőnek minősült, összbüntetését négy és fél évre súlyosbította a bíróság: ebbe az első ítélet nyomán letöltött kilenc hónapot is beszámították.
A jogszabályok értelmében a hatvan év feletti, jó magaviseletű elítéltek büntetésük harmadának letöltése után kérvényezhetik feltételes szabadlábra helyezésüket. Năstasénak még az így számolt másfél évet sem kellett leülnie, mert a börtön illetékes bizottsága további 105 napot levont arra hivatkozva, hogy a politikus rabsága idején könyveket írt, és előadásokat tartott a többi fegyencnek.
Năstase szabadlábra helyezését követően elmondta: mivel polgári jogainak gyakorlásától kilenc évre eltiltották, politikai pályafutását nem folytathatja, viszont különböző multinacionális cégektől, sőt egy külföldi kormánytól is kapott már állásajánlatokat.

A volt politikus azért politikai témákban is kifejtette véleményét. Szerinte előre hozott parlamenti választásokat kellene tartani, hogy erős törvényhozás jöjjön létre, és az amnesztiatörvényt is megreformálná, mivel – legalábbis jelenlegi formájában – túlhaladott intézménynek tartja a börtönrendszert.

A volt kormányfő szabadlábra helyezését első fokon júliusban rendelték el: ez ellen fellebbezést nyújtott be a korrupcióellenes ügyészség (DNA) arra hivatkozva, hogy a volt miniszterelnök semmi jelét nem adta annak, hogy megbánta volna bűntetteit.
Mint ismeretes, a két évvel ezelőtti, első ítélet abban találta vétkesnek Năstasét, hogy illegálisan finanszírozta 2004-ben elnökválasztási kampányát. Idén januárban a politikust vesztegetés elfogadása és a vád egyik tanújának megzsarolása miatt ítélték szabadságvesztésre
.

Kép: Digi24.ro

 

Hirdetés