A készpénz fölényesen vezet a bankkártyával szemben

Legalábbis Romániában. A jegybank adatai szerint az év első felében a készpénzes fizetések értéke négyszerese volt a kártyával lerótt értéknek.
Hirdetés

A bankkártyás fizetések arányának növekedése ellenére Románia lakosságának többsége továbbra is a készpénzzel történő vásárlást részesíti előnyben – derült ki a Román Nemzeti Bank (BNR) adataiból. A beszámoló szerint az év első felében a lakosok összesen 14,6 milliárd lejnyi (3,3 milliárd euró) összeget fizettek bankkártyával a kereskedelmi egységekben, illetve az interneten keresztül, ez 15 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában jegyzett adatokat, az így elköltött pénzmennyiség pedig megháromszorozódott az elmúlt öt évben.

A bankautomatáknál felvett összeg ugyanakkor az év első hat hónapjában elérte az 59,7 milliárd lejt (13,4 milliárd euró), azaz a készpénzes fizetések értéke négyszerese volt a kártyával lerótt értéknek.

A szakértők szerint a pénzintézetek ügyfeleinek egy része még mindig nem tekint fizetőeszközként a bankkártyára, ennek legfőbb oka pedig, hogy egyrészt a bankok nem fektettek elég hangsúlyt az alternatív fizetési mód népszerűsítésére, ugyanakkor az állami szféra sem hozott intézkedéseket az elektronikus vásárlás ösztönzésére.

Az illetékesek ismételten rámutattak arra, hogy a készpénzes fizetés a fekete- és szürkegazdaságnak kedvez, amelynek becsült értéke eléri az évi 40 milliárd eurót. Adrian Apolzan, az elektronikus fizetést ösztönző egyesület (APERO) volt elnöke szerint például megoldás lehetne az áfacsökkentés az elektronikusan vásárolt termékek és szolgáltatások esetében.

Hirdetés