A Conti lesz az origó a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt

Feladata-e a művészetnek megmenteni egy épületet, s ha igen, hogyan lesz az akcióból Telt ház?
Hirdetés

A New York Szálló lepukkant, de még mindig bámulatos épületének hűvösében, az Origo Egyesület Telt ház című művészeti projektjét bemutató sajtótájékoztatóján a fentebbi kérdés igencsak időszerűnek és megkerülhetetlennek tűnt.

A hosszú évek óta üresen álló – olykor egy-egy különc esemény alkalmából megnyitott – volt szálloda augusztus 17. és 24. között,a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt ismét kitárja kapuit. Huszonöt fiatal – többségében magyar, vagy a magyar kultúrához kötődő – képzőművész lakja be a teret, s bár tavaly óta a körülmények semmit sem változtak, a művészek megtalálják a módját annak, hogy érdemes legyen felkeresni idén is az épületet.

Művészet a Contiban, volt New York szállóban 

Márkos Tünde, az Origo Egyesület elnöke Kalló Angélával, a művészeti egyetem oktatójával közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt évben sok pozitív visszajelzés érkezett akciójukról mind a művészek, mind a sajtó részéről, ezért úgy gondolták, érdemes továbbra is a fiatal alkotókat megbízni, hogy hívják fel a figyelmet a műemlék állapotára.
 
A Mimezis 0. Edition akció keretében utcára vonulnak: a belvárosban kollektív performansz keretében próbálják meg az utca emberének ingerküszöbét elérni. Az alkotók végigjárják

a Kolozsvár belvárosában „megrajzolt”, keresztet formázó Via Dolorosát,

és az egyes stációkban performanszokat mutatnak be. A keresztút végpontja a keresztény hagyomány szerint a Golgota, ez esetben a New York Szálló. Az épület első emeletén az Erőszak és Szent tematikára reagáló alkotók munkáit láthatják az érdeklődők, míg a második emeleten Second Floor címen fiatal kolozsvári és Kolozsvárhoz kötődő képzőművészek tárlatsorozata nyílik meg.
 
Céljuk az erőszak és a szent kapcsolatának vizsgálata – hangsúlyozta Márkus Tünde, aki úgy vélekedett: a szakrálissal való találkozás napjainkban Kolozsváron is egy túlontúl személyes élménnyé vált, amely csak a templomokban, egyházi közösségekben beszédtéma.
 
A New York Szálló mint a stációjárás végső pontja a Golgotát jelképezi ebben a művészeti projektben, és összeköti a „kinti” és a „benti” világot: az utca emberét a művészekkel, a külső zajt a belső csendességgel.
 
A Conti varázsosan málló falai 
A vizuális művészeti akciósorozat folytatásaként a New York szakmai kerekasztal-beszélgetésnek ad otthont, melynek igen érzékeny témája

a művészet szabadságfokozatai.

Végül, de nem utolsósorban Dorel Găină és Ütő Gusztáv, a hazai képzőművészeti szakma két ismert és elismert alkotója megismerteti a közönséggel a Múltat, vagyis az 1980-as és ’90-es évek alternatív művészetének korszakait.
 
A programról bővebben a Kolozsvári Magyar Napok honlapján olvashattok, ahol az is kiderül, a fesztiválkocsmaként működő földszinten milyen bulik pezsdítik fel az éjszakákat.
 
A kérdésre pedig, miszerint feladata-e a művészetnek megmenteni egy épületet, illetve lesz-e valódi telt ház a Contiban, adjátok meg ti a választ.
 
Fotók: Szabó Tünde

Hirdetés