Hotelbe költözik a lakásszínház

Marosvásárhelyen ma a Concordia Hotel 205-ös szobájában tartják az első lakásszínházi előadást. Gyerünk szobára!
Hirdetés

A Nyugaton már divatos lakásszínházat vagy szobaszínházat szeretné meghonosítani Marosvásárhelyen a Yorick Stúdió – írja a Krónika. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal készített első közös produkció, az Egyszeröt előbemutatóját a marosvásárhelyi Concordia Hotel 205-ös szobájában tartják szombaton 20 órától.

Erdély első lakásszínházi produkcióját a tavalyi év végén a kolozsvári Jolly Színház mutatta be egy Donát negyedi magánház nappalijában. A Démonok című román nyelvű előadásban Györgyjakab Enikő, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze is szerepelt.
 
A marosvásárhelyi–temesvári koprodukció ötletgazdája és rendezője B. Fülöp Erzsébet vásárhelyi színművész, egyetemi tanár, aki két évvel ezelőtt hozta létre akkori tanítványával, Borbély B. Emília temesvári színésszel a Mady Baby című, mikrobuszban játszott darabot. A szokatlan helyszínen előadott produkció nagy sikert aratott, így mindenképpen szerettek volna valami folytatást.
 
„Ráakadtunk Neil LaBute kortárs amerikai szerző szövegére, és mivel a darab eleve szállodában játszódik, elhatároztuk, hogy mi is szállodai szobában játsszuk el” – mesélt az előadás születéséről a rendező, B. Fülöp Erzsébet, aki ezúttal is két volt tanítványával készíti a darabot.
 
A darab cselekménye viszonylag egyszerű: egy házasság előtt álló férfi sorra találkozik azokkal a volt szerelmeivel, akik valamilyen módon nyomot hagytak az életében. Az Egyszeröt az előadás szereplőire utal, egy férfira és az öt nőre – utóbbiak mindegyikét Borbély B. Emília alakítja. Rajta kívül Kinda Szilárd lép fel benne, aki jelenleg a Spectrum Színház alkalmazottja.
 
A tizenhat éven felülieknek ajánlott előadást a szűkös tér miatt mindössze 25 néző tekintheti meg egyszerre. Jegyeket a 0741-041964-es telefonszámon lehet előjegyeztetni. Legközelebb a Vásárhelyi Forgatagon játsszák a produkciót.
 
További részletek, esetleges temesvári helyszínek és yorickos szándékok az alábbi linken.

Hirdetés